Who is the author of the book ‘Man and Economics?’ Economics related mcqs

1.The concept of zero-based budgeting was given by:
A. Peter A. Payer.
B. Peter drucker
C. Jagdish bhagwati
D. None of these
Answer: Option A

2.Who is the author of the book Man and Economics?
A. Myron Scholes
B. Robert Mundel
C. Rudi Dornbusch
D. George Akerlof
Answer: Option B

3.What is the objective of ‘Sangam Yojna 1996’?
A. To make Sangam region of Allahabad more attractive for tourists
B. To make Ganga water pollution free
C. To increase the welfare of the disabled
D. To unite, various groups of Hindus
Answer: Option C

4.The Twenty Point programme (TPP) conceived with the objective of improving quality of life of people was first initiated in:
A. 2006
B. 1986
C. 1982
D. 1975
Answer: Option D

5.Asia’s first Export processing Zone (EPZ) was established in:
A. Surat
B. Cochin
C. Kandla
D. Chennai
Answer: Option C

6.Excess of Total Expenditure over total Receipts is :
A. Deficit Budget
B. Surplus Budget
C. Balanced Budget
D. None of the above
Answer: Option A

7.In India the first bank of limited liability managed by Indian and founded in 1881 was:
A. Oudh commercial Bank.
B. Hindustan Commercial Bank
C. Punjab National Bank
D. Punjab and Sind Bank
Answer: Option A

8.Which company has started a rural marketing network called e-Chaupals?
A. ITC
B. Dabur
C. Procor and Gamble
D. Hindustan liver
Answer: Option A

9.The first multi–purpose river valley project of independent India is:
A. Bhakra-Nangal
B. Damodar
C. Hirakud
D. Nagarjunasagar
Answer: Option B

10.India’s share in textiles trade of the world is:
A. 4%
B. 6%
C. 8%
D. 10%
Answer: Option B

DOWNLOAD PDF HERE