Jainism & Buddhism related questions

1. The first Tirthankara of the Jains was:
(A) Arishtanemi (B) Parshvanath
(C) Ajitanath (D) Rishabha
Ans. (D)

2. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated?
(A) Jainism (B) Buddhism
(C) Hinduism (D) Christianity
Ans. (A)

3. Where did Lord Buddha breathe his last?
(A) Raajgir (B) Bodh Gaya
(C) Sarnath (D) Kushinagar
Ans. (D)

4. Gandhara school of art came into existence in
(A) Hinayana sect (B) Mahayana sect
(C) Vaishnava sect (D) Shaiva sect
Ans. (B)

5. Who, according to the Budhists, is believed to
be the next incarnation of Gautam Buddha?
(A) Atreya (B) Maitreya
(C) Nagarjuna (D) Kalki
Ans. (B) [SSC CPO SI 2003]
Exp : According to the Buddhist scripture Maitreya is
considered ‘future Buddha’.
He is a Budhisatva, In Amitabha Sutra and Lotus Sutra
he referred as ‘Ajita’.

6. Which among the following ‘MATH’ is related
with Buddhism?
(A) Dakhma (B) Chaitya
(C) Khangah (D) Angeri
Ans. (B)

7. Which among the following is the sacred book
of the Buddhists?
(A) Upanishad (B) Vedas
(C) Tripitaka (D) Jatakas
Ans. (C)

8. Ashoka called the Third Buddhist Council at-
(A) Pataliputra (B) Magadha
(C) Kalinga (D) Sarnath
Ans. (A)

9. The tutor of Alexander, the Great was
(A) Darius (B) Cyrus
(C) Socrates (D) Aristotle
Ans. (D)

10. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the
end of misery of mankind?
(A) Mahavir
(B) Gautam Buddha
(C) Adi Shankaracharya
(D) Kabir
Ans. (B)

11. Buddhism made an important impact by allowing
two sections of society into its fold. They were
(A) Merchants and Priests
(B) Moneylenders and Slaves
(C) Warriors and Traders
(D) Women and Sudras
Ans. (D)

12. ‘Buddha’ means-
(A) The Enlightened one (B) The Religious Preacher
(C) The Genius (D) The Powerful
Ans. (A)
13. Name the clan Buddha belonged to-
(A) Gnathrika (B) Maurya
(C) Shakya (D) Kuru
Ans. (C)

14. Which of the following is not one of the animals carved on the Sarnath Pillar?
(A) Humped Bull (B) Deer
(C) Elephant (D) Horse
Ans. (B)

15. Mention the place where Buddha attained enlightenment-
(A) Sarnath (B) Bodh Gaya
(C) Kapilavastu (D) Rajgriha
Ans. (B)

16. Which one of the following was the last Buddhist text produced In India?
(A) Divya Vandana (B) Dohakosa
(C) Vjrachedika (D) Vamsathapakasini
Ans. (D)

17. Identify the Buddhist Literature from the following:
(A) Tripitakas (B) Upanishads
(C) Angas (D) Aranyakas
Ans. (A)

18. The early Buddhist scriptures were composed in:
(A) Prakrit texts (B) Pali texts
(C) Sanskrit texts (D) Pictographical texts
Ans. (B)

19. Gautama Buddha was born at
(A) Kusinagar (B) Sarnath
(C) Bodha Gaya (D) Lumbini
Ans. (D)

20. Who was the mother of Mahavira?
(A) Yasoda (B) Anojja
(C) Trishala (D) Devanandi
Ans. (C)

21. The paintings of Ajanta depict the stories of
(A) Ramayana (B) Mahabharta
(C) Jataka (D) Panchatantra
Ans. (C)

22. Lord Mahavira died at
(A) Saravana Belagola (B) Lumbini Garden
(C) Kalugumalai (D) Pavapuri
Ans. (D)

23. Which language was mostly used for the
propogation of Buddhism?
(A) Sanskrit (B) Prakrit
(C) Pali (D) Sauraseni
Ans. (B)

24. Buddha gave his first religious message at-
(A) Rajagriha (B) Pataliputra
(C) Gaya (D) Sarnath
Ans. (D)

25. Mahavira was born in a Kshatriya clan by the
name of-
(A) Shakya (B) Janatrika
(C) Mallas (D) Lichhavis
Ans. (B)

26. The Third Buddhist Council was patronised by-
(A) Kanishka (B) Ashoka
(C) Mahakashyap Upali(D) Sabakarni
Ans. (B)

27. In which language were the Buddhist-texts
‘Pitakas’ composed?
(A) Sanskrit (B) Ardhamagadhi
(C) Pali (D) Prakrit
Ans. (C)

28. Buddhism in Nepal was introduced during the
reign of-
(A) Samudragupta (B) Ashoka
(C) Chandragupta (D) Harshavardhana
Ans. (B)

29. Which ruler founded the famous Vikramshila
University for the Buddhists?
(A) Mahipala (B) Devapala
(C) Gopala (D) Dharampala
Ans. (D)

30. During whose reign did the Gandhara School
of Art blossom?
(A) Harsha (B) Ashok
(C) Kanishka (D) Chandragupta II
Ans. (C)

31. Vaishakha Poornima has a great significance
because it was on this day-
(A) Buddha was born
(B) Buddha got enlightened
(C) Buddha died
(D) All of the above
Ans. (D)

32. Which of the following are beliefs of Buddhism?
(A) The world is full of sorrows.
(B) People suffer on account of desires.
(C) If desires are conquered, nirvana will be attained.
(D) The existence of God and Soul must be recognised.
(A) A, B, C and D (B) B and C
(C) A, B and C (D) B, C and D
Ans. (C)

33. Which of the following is not the “Tri Ratna” of Jainism?
(A) Right faith (B) Right knowledge
(C) Right view (D) Right conduct
Ans. (C)

34. ‘Prince of Piligrims’ was the name attributed to
(A) Fa-Hien (B) Hiuen – tsang
(C) I-tsing (D) Megasthenes
Ans. (B)

35. The Jaina literature is known as-
(A) Tripitakas (B) Epics
(C) Aryasutras (D) Angas
Ans. (D)

36. Where was the first Buddhist Council held?
(A) Vaishali (B) kashmir
(C) Rajagriha (D) Pataliputra
Ans. (C)

37. Which of the following ruler was a contemporary of Buddha?
(A) Udayin (B) Bimbisara
(C) Ajatshatru (D) Mahapadma Nanda
Ans. (B)

38. What is ‘Milind panho’?
(A) A Buddhist place
(B) One of the names of Buddha
(C) A Buddhist Specimen of Art
(D) Buddhist text
Ans. (D)

39. Which one of the following is not a sect of Buddhism?
(A) Mahayana (B) Hinayana
(C) Digambar (D) Theravad
Ans. (C)

40. Buddha, Dhamma and Sangha together are
known as-
(A) Triratna (B) Trivarga
(C) Trisarga (D) Trimurti
Ans. (A)

41. Mahavira’s first disciple was-
(A) Bhadrabahu (B) Sthulabhadra
(C) Charvaka (D) Jamali
Ans. (D)

42. Vardhman Mahavira is also known as
(A) Jina (B) Great teacher
(C) Great preacher (D) Jain
Ans. (A)

43. Which one of the following is not included in
the ‘Eight Fold Path’ of Buddhism?
(A) Right Speech (B) Right Effort
(C) Right Desire (D) Right Conduct
Ans. (C)

44. The Buddhist monk who spread Buddhism in
Tibet was-
(A) Nagarjuna (B) Ananda
(C) Asanga (D) Padmasambhava
Ans. (D)

45. The site of birth (nativity) of Gautam Buddha
is marked by:
(A) a monastery
(B) a “Rummindei Pillar” of Ashok Maurya
(C) a statue (D) a Peepal Tree
Ans. (B)

46. Chinese travellers visited India primarily because-
(A) They were interested in Buddhism
(B) They were invited by ten Indian kings
(C) They were interested to study Indian culture
(D) They were interested to stay in India
Ans. (A)

47. Which of the Kushana ruler patronised Buddhism?
(A) Ashoka (B) Vikramaditya
(C) Kanishka (D) Kautilya
Ans. (C)

48. A collective term used by the Jains for their
sacred books is-
(A) Prabandhas (B) Angas
(C) Nibandhas (D) Chartis
Ans.(B)

49. In which of the following mudra did Gautam
Buddha delivered his first sermon at Saranath?
(A) Abhaya Mudra (B) Dhyana Mudra
(C) Dharmchakra Mudra (D) Bhumisparasa Mudra
Ans. (C)

50. With which religion is Kaivalya associated?
(A) Buddhism (B) Jainism
(C) Hinduism (D) Sikhism
Ans. (B)

51. To which Ganarajya Gautam Buddha belonged?
(A) Shibi (B) Shakya
(C) Saurasena (D) Shabara
Ans. (B)

52. In Buddhism, ‘Bull’ is related to what incident
of Buddha’s life?
(A) Birth (B) Mahabhimiskramana
(C) Enlightenment (D) Mahaparinirvana
Ans. (A)

53. “Desire is the cause of all sufferings”. Which
religion promoted this?
(A) Buddhism (B) Jainism
(C) Sikhism (D) Hinduism
Ans. (A)

54. Which one of the following ruler was not
contemporary to ‘Buddha’–
(A) Udayn (B) Bimbisara
(C) Ajat Shatru (D) Mahapadmananda
Ans.(D)

55. Who was Mahavira?
(A) 21st Tirthankara (B) 24th Tirthankara
(C) 23rd Tirthankara (D) 22nd Tirthankara
Ans.(B)

56. Who was the founder of Jainism in India?
(A) Gautama (B) Mahavira
(C) Chandra Gupta (D) Ashoka
Ans.(B)

57. Which of the following is Parinirvana place of
Mahavira?
(A) Pava (B) Sarnath
(C) Vaishali (D) Shravanabelagola
Ans.(A)

58. Who was the last ruler of India that adopted
Jainism in his last days?
(A) Samudra Gupta
(B) Bidusara
(C) Chandra Gupta Maurya
(D) Ashoka
Ans.(C)

59. The first Buddhist Council was held at_______.
(A) Kashmir (B) Rajagriha
(C) Pataliputra (D) Vaisali
Ans. (B)

60. ‘Tripitakas’ are sacred books of_______.
(A) Hindus (B) Jains
(C) Parsis (D) Buddhists
Ans. (D)

61. A collective term used by the Jains for their
sacred books is-
(A) Prabandhas (B) Angas
(C) Nibandhas (D) Charits
Ans. (B)

62. The language in which Buddha preached?
(A) Hindi (B) Urdu
(C) Pali (D) Hebrew
Ans. (C)

63. From which monument, Gautama Buddha
propagated his divine knowledge of Buddhism
to the world?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar
(D) Red Fort Complex
Ans. (B)

64. In which Indian Religion, there are 24
tirthankaras?
(A) Jainism (B) Buddhism
(C) Hinduism (D) Sikhism
Ans. (A)

65. Santhara is a religious ritual of ______ community
(A) Sikhs (B) Jews
(C) Jain (D) Buddhists
Ans. (C)

66. Chandragupta Maurya was an ardent follower of__________.
(A) Sikhism (B) Jainism
(C) Buddhism (D) Jewism
Ans. (B)