odia general knowledge Short Questions || Downloads Class PDF HERE

Q1 Who is the author of the book Kadambari?
(a) Jai Shankar Prasad (b) Ban Bhatt
(c) Jayadeva (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q2 In which year was Lord Buddha born?
(a) 776 BC (b) 540 BC
(c) 563 BC (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q3 In which state is Ellora Caves located?
(a) Gujarat (b) Rajasthan
(c) Maharashtra (d) Punjab
Ans: (c)
________________________________________
Q4 Which is the major river of Sikkim?
(a) Irrawaddy (b) Manas
(c) Teesta (d) Taare Sa
Ans: (c)
________________________________________
Q5 Mahatma Gandhi is by profession …………. Were.
(a) Lawyer (b) Teacher
(c) Journalist (d) Soldier
Ans: (a)
________________________________________
Q6 Where is the National Scientific Laboratory located in the country?
(a) Bangalore (b) Ahmedabad
(c) Mumbai (d) Delhi
Ans: (a)
________________________________________
Q7 Where is the world’s highest cricket ground located?
(a) Srinagar (b) Chail
(c) Mansoori (d) Melbourne
Ans: (b)
________________________________________
Q8 Names of how many rivers appear in the national anthem of the country?
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Ans: (a)
________________________________________
Q9 Where is the headquarters of United Nations Organization located?
(a) Washington (b) New York
(c) London (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q10 On which day ‘Martyr’s Day’ is celebrated in India?
(a) 5th April (b) 7th April
(c) 30th January (d) 6th May
Ans: (c)
________________________________________
Q11 Rangaswamy Cup is related to which sport?
(a) Football (b) Volleyball
(c) Hockey (d) Cricket
Ans: (c)
________________________________________
Q12 What is the name of the woman who climbed Mount Everest twice in India?
(a) Bachendri Pal (b) Rita Faria
(c) Santosh Yadav (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q13 Which is the anti-tank missile of the Indian Army?
(a) Trishul (b) Nag
(c) Dhanshu (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q14 When did Mahatma Gandhi die?
(a) 15th January (b) 30th January
(c) 20th January (d) 25th January
Ans: (b)
________________________________________
Q15 What will be the characteristics of the solution when the pH of a solution is less than 7?
(a) Basic (b) Neutral
(c) Acidic (d) Saline
Ans: (c)
________________________________________
Q16 Kandla port is located in which state?
(a) Goa (b) Gujarat
(c) Maharashtra (d) Kerala
Ans: (b)
________________________________________
Q17 On what does life on earth depend?
(a) Organic Molecule (b) Iron Based Molecule
(c) Nickel Based Molecule (d) Phosphorus Based Molecule
Ans: (a)
________________________________________
Q18 What is the main part of marsh gas?
(a) C 2 H 2 (b) CH 4
(c) CO (d) C 4 H 10
Ans: (b)
________________________________________
Q19 What is the formula of calcium hydroxide?
(a) CaCl 2 (b) Ca(OH) 2
(c) CaCO 3 (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q20 What is the unit of electricity used in homes?
(a) 1 ampere (b) 1 volt
(c) 1 kWh. (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q21 What is the chemical formula of potassium chloride?
(a) KCl 2 (b) PCl
(c) KCl (d) K 2 Cl
Ans: (c)
________________________________________
Q22 Which of the following is not a primary alphabet?
(a) Green (b) Yellow
(c) Blue (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q23 Which of the following has DNA? Human DNA Very similar to?
(a) Fish (b) Gorilla
(c) Cockroach (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q24 Ascorbic acid is-
(a) Vitamin C (b) Protein
(c) Enzyme (d) Vitamin D
Ans: (a)
________________________________________
Q25 Which is the longest cell in the human body?
(a) Nerve cell (nerve cell) (b) Spinal cord
(c) Axon (d) Stem cell
Ans: (a)
________________________________________
Q26 What is the general formula of alkynes?
(a) C n H 2 n (b) C n H 2 n + 2
(c) C n H 2 n&2 (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q27 What is the total number of traits (genes) in humans?
(a) 30,000 – 40,000 (b) 8,000 – 9,000
(c) 25,000 – 30,000 (d) 35,000 – 40,000
Ans: (a)
________________________________________
Q28 Asexual reproduction is found in which of the following?
(a) Hydra (b) Earthworm
(c) Tamarin (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q29 Elements which show the characteristic properties of both metals and non-metals?
(a) Strategic metal (b) Metallic
(c) Alloy (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q30 DNA Who revealed the structure of?
(a) Fredrik Mischer (b) J. J. Watson and F. H. C. Crick
(c) Mendel (d) Lamarck
Ans: (b)
________________________________________
Q31 Frequency is measured in?
(a) Nytu N (b) Hertz
(c) Meter (d) Cm Ans: (b)
________________________________________
Q32 Which metals are in Magnelium alloy?
(a) Mg + Mn (b) Al + Mn
(c) Al + Mg (d) Al + Gm
Ans : (c)
________________________________________
Q33 Which are the satellites prepared by India for astronomical observations?
(a) Indian National Satellite (b) Rohini Satellite Series
(c) IRS (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q34 Which is the largest and most massive planet in the solar system?
(a) Saturn (b) Uranus
(c) Jupiter (d) None of these
Ans: (c)
Q1 What is the highest civilian award of India?
(a) Padma Vibhushan (b) Padma Shri
(c) Bharat Ratna (d) Param Vir Chakra
Ans: (c)
________________________________________
Q2 What is the national bird of India?
(a) Pigeon (b) Swan
(c) Peacock (d) Owl
Ans: (c)
________________________________________
Q3 When is International Workers’ Day celebrated?
(a) 1st April (b) 1st May
(c) 1st January (d) 1st June
Ans: (b)
________________________________________
Q4 What is the famous name of Little Master?
(a) Sunil Gavaskar (b) Sachin Tendulkar
(c) Virender Sehwag (d) Brian Lara
Ans: (a)
________________________________________
Q5 Which is the largest state of India in terms of area?
(a) Rajasthan (b) Madhya Pradesh
(c) Andhra Pradesh (d) Haryana
Ans: (a)
________________________________________
Q6 Who founded the Azad Hind Fauj?
(a) Mahatma Gandhi (b) Subhash Chandra Bose
(c) Rash Behari Bose (d) Mangal Pandey
Ans: (c)
________________________________________
Q7 Who was the first President of India?
(a) V.V. Giri (b) R. Venkata Raman
(c) Zail Singh (d) Dr. Rajendra Prasad
Ans: (d)
________________________________________
Q8 Where is the Gateway of India?
(a) Mumbai (b) Delhi
(c) Kolkata (d) Lucknow
Ans: (a)
________________________________________
Q9 Which is the largest sea?
(a) Pacific sea (Pacific ocean) (b) Arctic sea
(c) Atlantic sea (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
Q10 Flying Sikh is the famous name of?
(a) Milkha Singh (b) KPS Gill
(c) Harbhajan Singh (d) Navjot Singh Sidhu
Ans: (a)
________________________________________
Q11 Which is the largest neighboring country of India?
(a) China (b) Bhutan
(c) Nepal (d) Myanmar
Ans: (a)
________________________________________
Q12 Who was known as Iron Man in India?
(a) Nehru (b) Rajiv Gandhi
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) Mahatma Gandhi
Ans: (c)
________________________________________
Q13 ‘No Ball’ is related to which sport?
(a) Football (b) Cricket
(c) Tennis (d) Hockey
Ans: (b)
________________________________________
Q14 What does C stand for in the banking sector in CBS?
(a) Command (b) Computer
(c) Core (d) Central
Ans: (c)
________________________________________
Q15 Which disease is caused by the bite of a mad dog?
(a) Eczema (b) Flu
(c) Malaria (d) Rabies
Ans: (d)
________________________________________
Q16 What is the national sport of India?
(a) Kabaddi (b) Volleyball
(c) Badminton (d) Hockey
Ans: (d)
________________________________________
Q17 Insulin cures which disease?
(a) Blood pressure (b) Diabetes
(c) Chicken pox (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q18 At what degree does water freeze?
(a) 90 0 C (b) 14 0 C
(c) 0 0 C (d) 100 0 C
Ans: (c)
________________________________________
Q19 ‘Cataract Bind’ is a disease of which part of the body?
(a) Lung (b) Heart
(c) Eye (d) Brain
Ans: (c)
________________________________________
Q20 What is mercury?
(a) Solid (b) Liquid
(c) Gas (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q21 What is the force that pulls an object towards the earth called?
(a) Attraction (b) Gravitational
(c) Magnetic (d) Repulsion
Ans: (b)
________________________________________
Q22 Which vitamin is obtained from the sun?
(a) Vitamin A (b) Vitamin B
(c) Vitamin C (d) Vitamin D
Ans: (d)
________________________________________
Q23 What is dialysis related to?
(a) Kidney (b) Eye
(c) Heart (d) Skin
Ans: (a)
________________________________________
Q24 What is the chemical symbol of calcium?
(a) K (b) Na
(c) Ca (d) Cl
Ans : (c)
________________________________________
Q25 Which instrument measures the purity of milk?
(a) Barometer (b) Thermometer
(c) Hygrometer (d) Lactometer
Ans: (d)
________________________________________
Q26 Which soil is required for cotton cultivation?
(a) red soil (b) black soil
(c) loamy soil (d) loamy soil
Ans: (b)
________________________________________
Q27 Which of the following material is used for cutting glass?
(a) Graphite (b) Lead
(c) Diamond (d) Iron
Ans: (c)
________________________________________
Q28 What is the body temperature of a healthy human body?
(a) 96.4 0 F (b) 98.4 0 F
(c) 99 0 F (d) 97 0 F
Ans: (b)
________________________________________
Q29 What causes AIDS?
(a) H1N1 virus (b) HIV virus
(c) Polio virus (d) Snake bite
Q30 In which unit is the speed of a ship measured?
(a) km/h. (b) not/hr.
(c) m/s. (d) cm/s Ans: (b)
________________________________________
Q31 What is the use of sonar equipment?
(a) Distance between planets (b) Depth of the ocean
(c) Temperature of the object (d) Magnetic field
Ans: (b)
________________________________________
Q32 What is the chemical formula of common salt?
(a) NaCl (b) KCl
(c) CaCO 3 (d) HgCl 2
Ans: (a)
________________________________________
Q33 Which gas does the Municipal Corporation use to purify water?
(a) Ozone (b) Chlorine
(c) Methane (d) Carbon dioxide
Ans: (b)
________________________________________
Q34 Which gas is used to make soda water?
(a) Nitrogen (b) Carbon dioxide
(c) Chlorine (d) Helium
Ans: (b)
Q1 What is the mixture of the following?
(a) sugar (b) water
(c) air (d) none of these
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF HERE