Post Mauryan related questions

1. The great silk-route to the Indians was opened by:
(A) Kanishka (B) Ashoka
(C) Harsha (D) Fa-Hien
Ans. (A)

2. The rulers of which dynasty started the
practice of granting tax-free villages to
Brahmanas and Buddhist Monks?
(A) Satavahanas (B) Mauryas
(C) Guptas (D) Cholas
Ans. (A)

3. Yavanika or curtain was introduced in Indian
theatre by which of the following?
(A) Shakas (B) Parthians
(C) Greeks (D) Kushans
Ans. (C)

4. Who started the Saka Era which is still used
by the Government of India?
(A) Kanishka (B) Vikramaditya
(C) Samudra Gupta (D) Ashoka

5. Who were the first kings to issue gold coins in
India?
(A) Mauryas (B) Indo-Greeks
(C) Guptas (D) Kushans
Ans. (B)

6. Who among the following were contemporaries
of Kanishka?
(A) Kamban, Banabhatta, Ashvagosha
(B) Nagarjuna, Ashvagosha, Vasumitra
(C) Asvagosha, Kalidasa, Banabhatta
(D) Kalidas, Kamba, Vasumitra
Ans. (B)

7. Mohammed-bin-Qasim conquered Sindh in the year
(A) 712 A.D. (B) 812 A.D.
(C) 912 A.D. (D) 1012 A.D.
Ans. (A)

8. With whom is ‘Junagarh Rock Inscription’
associated?
(A) Rudradaman (B) Bimbisara
(C) Chandragupta-II
(D) Gautamiputra Satakarni
Ans. (A)

9. Harshavardhana organised his religious assembly at-
(A) Mathura (B) Prayag
(C) Varanasi (D) Tamralipt
Ans. (B)

10. The greatest development in the Kushana period was in the field of-
(A) Religion (B) Art
(C) Literature (D) Architecture
Ans. (B)

11. ‘Charak’ was the famous court physician of-
(A) Harsha (B) Chandra Gupta Maurya
(C) Ashoka (D) Kanishka Post Mauryan
Ans. (D)

12. Who was the author of the Kadambari, a great
romantic play?
(A) Banabhatta (B) Harshavardhana
(C) Baskarvardhana (D) Bindusara
Ans. (A)

13. Satvahanas minted their coins predominantly in-
(A) Lead (B) Silver
(C) Gold (D) Copper
Ans. (A)

14. Who is called as the ‘second Ashoka’?
(A) Samudra Gupta (B) Chandra Gupta Maurya
(C) Kanishka (D) Harshavardhana
Ans. (C)

15. The capital of Kanishka was:
(A) Puruspura (B) Benares
(C) Allahabad (D) Sarnath
Ans. (A)

16. The Greatest Kushan leader who got converted
to Buddhism was-
(A) Kujala (B) Vima
(C) Kanishka (D) Kadphises
Ans. (C)

17. Alexander and the army of Porus camped on
the opposite banks of this river-
(A) Ravi (B) Jhelum
(C) Sutlej (D) Chenab
Ans. (B)

18. ‘Puruspura’ is the other name for-
(A) Patna (B) Pataliputra
(C) Peshawar (D) Punjab
Ans. (C)

19. With which of the following centres of learning, Chanakya the famous teacher of
Chandragupta Maurya, was associated?
(A) Taxila (B) Nalanda
(C) Vikramshila (D) Vaishali
Ans. (A)

20. The year of accession of Kanishka to throne was:
(A) 108 AD (B) 78 AD
(C) 58 AD (D) 128 AD
Ans. (B) [SSC CHSL 2011]

21. Which dynasty immediately succeeded the
Maurya dynasty and ruled Magadha Kingdom?
(A) Satavahana (B) Sunga
(C) Nanda (D) Kanva
Ans. (B)

22. Who among the following was ruler from The
Kushan dynasty?
(A) Vikarmaditya (B) Danti Durga
(C) Khadphises I (D) Pushyamitra
Ans. (C)

23. The ruler of Kharvela was the greatest ruler
of which Chedi Dynasty?
(A) Cholamandalam (B) Kalinga
(C) Kannoj’ (D) Purushpura.
Ans. (B)

24. Kalinga’s ruler Kharavela gave his protection to –
(A) Hinduism (B) Shaivism
(C) Buddhism (D) Jainism
Ans. (D)

25. Who was the founder of the Satvahana Empire?
(A) Kanha (B) Simuka
(C) Hala (D) Gautamiputra
Ans. (B)

26. Who among the following was the court
physician of Kanishka?
(A) Vasumitra (B) Nagarjuna
(C) Charaka (D) Patanjali
Ans: (C)

2 thoughts on “Post Mauryan related questions”

Leave a Comment