Modern Indian History related questions

1. When Mahatma Gandhi was arrested who
among the following took over the leadership
of Salt Satyagraha ?
(A) Vinoba Bhave
(B) Sardar Vallabh Bhai Patel
(C) Abbas Tayyabji
(D) Maulana Abdul Kalam Azad
Ans.(C)

2. In which session of Congress the demand of “Purna
Swaraj” was accepted as the aim of the congress ?
(A) Calcutta (B) Madras
(C) Nagpur (D) Lahore
Ans.(D)

3. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Pandit Jawaharlal Nehru
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel
(D) Acharya J.B. Kriplani
Ans.(C)

30%, hence, after this incident.the women of Bardoli
bestowed Vallabh Bhai Patel with the title of Sardar.
4. “Go back to Vedas. “This call given by-
(A) Ramakrishna Paramhansa
(B) Vivekananda
(C) Jyotiba Phule (D) Dayanand Saraswati
Ans.(D)

5. Noakhali is situated in-
(A) West Bengal (B) Bangladesh
(C) Tripura (D) Bihar
Ans.(B)

6. Mahatma Gandhi was first arrested during
‘Satyagrah’ in the year______
(A) 1906 (B) 1908 (C) 1913 (D) 1917
Ans.(B)

7. What was the basis of transfer of power to India
on 15th August?
(A) On this day the Indian National Congress had
demanded “Poorna Swaraj”.
(B) On this day Mahatma Gandhi started ‘Quit
India Movement’.
(C) Anniversary of formation of Interim Government
(D) Anniversary of the surrender of Japanese army
before Admiral Mountbatten
Ans.(D)

8. Permanent Revenue settlement of Bengal was
introduced by :
(A) Clive (B) Hastings
(C) Wellesley (D) Cornwallis
Ans.(D)

9. The father of extremist movement in India is:
(A) Motilal Nehru (B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Vallabh Bhai Patel (D) Bal Gangadhar Tilak
Ans.(D)

96 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
(A) Abolition of machinery
(B) Establishment of village industries
(C) Trustrieeship theory
(D) None of the above
Ans.(C)

11. Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil
Disobedience from:
(A) Thoureau (B) Ruskin
(C) Confucius (D) Tolstoy
Ans.(A)

12. The first Indian selected for Indian Civil Service was:
(A) Satyendra Nath Tagore
(B) Sarojini Naidu
(C) Lala Lajpat Rai (D) C.R. Das
Ans.(A)

13. The system of communal electorate in India
was first introduced by :
(A) Indian Council Act of 1892
(B) Minto-Morley reforms of 1909
(C) Montagu-Chelmsford reforms of 1919
(D) Government of India of 1935
Ans.(B)

14. Who represented India in The Second Round
Table Conference?
(A) Aruna Asaf Ali (B) Sucheta Kripalani
(C) Sarojini Naidu (D) Kalpana Joshi
Ans.(C)

15. Who persuaded the ratings of the RIN (Royal India
Navy) to surrender on the 23rd February 1946?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru and Maulana Abdul Kalam Azad
(C) Vallabh Bhai Patel and M.A. Jinnah
(D) Morarji desai and J.B. Kripalani
Ans.(C)

16. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada jail against:
(A) British repression of the Satyagrahis.
(B) Violation of the Gandhi-Irwin Pact.
(C) Communal award of Ramsay MacDonald.
(D) Communal Roits in Calcutta.
Ans. (C)

17. One time associated of Mahatma Ghandhi, broke
off from him and launched a radical movement
called ‘self-respect movement’. Who was he?
(A) P. Thyagaraja Shetti
(B) Chhatrapati Maharaj
(C) E.V. Ramaswamy Naicker
(D) Jyotirao Govindrao Phule
Ans.(C)

18. What did Jyotiba Phule’s Satyashodhak Samaj attempt in the last century?
(A) Saving the lower castes from hypocritical
Brahmans and their opportunistic scriptures
(B) Attacking the caste system
(C) Led an anti-landlord and antimahajan upsurge
in Satara
(D) Seperate representation for untouchables
Ans.(A)

Strike as a weapon?
(A) Non-Cooperation Movement, 1920-22
(B) Rowlatt Satyagraha, 1919
(C) Ahmedabad Strike, 1918
(D) Bardoli Satyagraha
Ans.(C)

20. Who led the Salt Satyagraha Movement with Gandhi?
(A) Annie Besant (B) Mridula Sarabhai
(C) Muthu Lakshmi (D) Sarojini Naidu
Ans.(D)

21. Sati was prohibited by-
(A) Warren Hastings (B) Lord Wellesley
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Dalhousie
Ans.(C)

22. The Simon Commission was formed to review-
(A) Legislatures in India
(B) Fitness of India for further reforms
(C) The position of the viceroy
(D) A constitution for India
Ans.(B)

23. When was the first train steamed off in India?
(A) 1848 (B) 1853 (C) 1875 (D) 1880
Ans.(B)

24. Which of the following libraries has the largest
collection of manuscripts of historical value?
(A) Khuda Baksh Oriental Public Library
(B) Tanjavur Maharaja Serfoji Saraswati Mahal Library
(C) Asiatic Society Library
(D) Rampur Raza Library
Ans. (A)

25. In which of the following system of land settlement
adopted by the English did provide more protection to the interest of farmers?
(A) Permanent Settlement of Bengal
(B) Ryotwari Settlement of Madras
(C) Zamindari Settlement of Central States
(D) Malgujari (land revenue) Settlement of United
State
Ans.(B)

and the ryots [the cultivator.
26. When was first telegraph line started in India?
(A) 1851 (B) 1875 (C) 1884 (D) 1900
Ans. (A)

27. When did the British Govt. start ruling India
directly?
(A) After the Battle of Plassey
(B) After the Battle of Panipat
(C) After the war of Mysore
(D) After Sepoy Mutiny
Ans.(D)

28. What did the Hunter Commission appointed by
the Viceroy probe?
(A) Bardoli Satyagraha(B) Khilafat Agitation
(C) Jallianwala Bagh tragedy
(D) Chauri Chaura incident
Ans.(C)

29. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?
(A) Sardar Vallabhbhai Patel
(B) Dr. B.R. Ambedkar
(C) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar
(D) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans.(D)

30. From where did Acharya Vinoba Bhave start the
Individual Satyagraha in 1940?
(A) Nadiad in Gujrat (B) Pavnar in Maharashtra
(C) Adyar in Tamil Nadu
(D) Guntur in Andhra Pradesh
Ans.(B)

31. Which British Governor General introduced
Postage Stamp in India?
(A) Lord Dalhousie (B) Lord Auckland
(C) Lord Canning (D) Lord William Bentinck
Ans.(A)

32. The original name of Swami Dayananda Saraswati
was-
(A) Abhi Shankar (B) Gowri Shankar
(C) Daya Shankar (D) Mula Shankar
Ans.(D)

98 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
33. The Swadeshi Movement was launched-
(A) As a protest against division of Bengal
(B) With a view to improve the economic condition
of the people by encouraging consumption of
Indian goods
(C) As a protest against the massacre of Indian
people at Jallianwala Bagh
(D) Due to the failure of the British Government
to introduce responsible Government in India
Ans. (A)

34. The 19th Century reawakening in India was confined to the-
(A) Priestly class (B) Upper middle class
(C) Rich peasantry (D) Urban Landlords
Ans.(B)

35. Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Gopala Krishna Gokhale
(C) Bipin Chandra Pal (D) Lala Lajpat Rai
Ans.(A)
.
36. Who introduced the permanent settlement in
Bengal?
(A) Lord Cornwallis (B) Lord Dalhousie
(C) William Bentinck (D) Lord Curzon
Ans.(A)

37. Who designed the national flag of Independent
India?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Rabindranath Tagore
(C) Mahatma Ghandhi (D) Pingali Venkaiya
Ans.(D)

38. Which of the following European Colonisers did not
have a settlement on the Eastern Coast of India ?
(A) French (B) Portuguese
(C) Dutch (D) Danish
Ans.(D)

39. In which session of India National Congress the
tricolour flag was unfurled for the first time?
(A) Calcutta Session, 1920
(B) Annual Session of Congress at Nagpur, 1920
(C) Lahore Congress, 1929
(D) Haripura congress conference, 1938
Ans.(C)

40. Which among the following regulations made
English as a medium of education compulsory
in government aided schools and colleges?
(A) Pitts India Act, 1784
(B) Educational Despatch, 1854
(C) Macaulay Minute, 1835
(D) Regulating Act, 1773
Ans.(C)

41. During colonial period, British capital was
mainly invested in:
(A) Infra structure (B) Industry
(C) Agriculture (D) Services
Ans.(C)

42. M.A. Jinnah, in his early political life__
(A) Supported two nation theory
(B) Initiated Hindu-Muslim unity
(C) Imagined Pakistan as an independent State
(D) Was a communalist
Ans.(B)

43. Who among the following controlled maximum
trade in the western coastal region during 17th
century?
(A) Portuguese (B) Dutch
(C) The house of Jagat Seth
(D) Mulla Abdul Gaffar
Ans.(A)

44. Match the following:
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd History 99
List-I List-II
A. Jayprakash Narayan 1. Dinbandhu
B. C.F. Andrew 2. Grand old man of India
C. Dadabhai Naroji 3. Lok Nayak
D. Lala Lajpat Rai 4. Punjab Kesari
5. Raja Jee
A B C D
(A) 5 4 3 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 5 3
(D) 4 3 1 5
Ans.(B)

45. Given below are the names of prominent leaders
and their respective operational areas during the
the revolt period. Select the incorrect pair-
(A) Rani Laxmibai– Indore
(B) Khan Bahadur Khan– Ruhel Khand
(C) Kunwar Singh–Sahabad
(D) Nana Saheb–Kanpur
Ans.(A)

46. Who was the National leader who wrote History
of India on the walls of the Andaman Cellular Jail?
(A) Nandalal Bose (B) Ambedkar
(C) Vir Savarkar (D) Jyotiba Phule
Ans.(C)

47. The ‘Doctrine of Lapse’ was first applied to the
princely State of-
(A) Satara (B) Jhansi
(C) Avadh (D) Jaunpur
Ans.(A)

48. The Indian Universities were first founded in the
time of-
(A) Macaulay (B) Warren Hastings
(C) Lord Canning (D) Lord William Bentinck
Ans.(C)

49. One of the following was not involved in the
Chittagong Armoury Raid, 1934. who was he?
(A) Kalpana Dutt (B) Surya Sen
(C) Pritialata Woddekar
(D) Dinesh Gupta
Ans.(D)

50. Which of the following events made the English
East India Company the legitimate masters of
the Bengal Suba?
(A) Battle of Buxar, 1764
(B) Battle of Plassey, 1757
(C) Farrukh Siyar’s Farman, 1717
(D) Ibrahim Khan’s Farman, 1690
Ans.(A)

51. Apart from the Quit India Movement which
started on 9th August 1942, what other
sensational activity of the freedom fighters was
done on 9th August?
(A) Salt Satyagraha
(B) Boycott of Simon Commission
(C) Champaran Satyagraha
(D) Kakori Mail train “robbery”
Ans.(D)

52. Which of the following treaties brought an end to
the independent existence of Peshwa Baji Rao II?
(A) The Treaty of Purandhar
(B) Convention of Wadgaon
(C) Treaty of Bassein (D) Treaty of Salbai
Ans.(C)

53. Satyagraha finds expression in-
(A) Sudden outbursts of violence
(B) Armed conflicts
(C) Non-Cooperation (D) Communal riots
Ans.(C)

54. The Muslim League advocated a separate Muslim State-
(A) At its birth in 1906
(B) During the Khilafat Movement
(C) In 1930, when it opposed the Civil Disobedience
Movement
(D) At the Lahore Session of 1940
Ans.(D)

55. Who scripted Gandhiji’s favorite song ‘Vaishnav
Jan to …..’?
(A) Narsi Mehta (B) Premanand
(C) Chunilal (D) Dharmiklal
Ans.(A)

56. Who was the first Indian to be made a fellow of
the Royal Society of London?
(A) Srinivas Ramanujam
(B) A.C. Wadia
(C) C.V. Raman (D) P.C. Mahalanobis
Ans.(B)

57. Which of these battles proved decisive in the
Anglo- French rivalry in India?
(A) Battle of Wandiwash
(B) Battle of Plassey (C) Battle of Mysore
(D) Battle of Seringapatnam
Ans.(A)

59. The English established their first factory in
India at-
(A) Bombay (B) Surat
(C) Sutanati (D) Madras
Ans.(B) )

59. In which of the following years’ 26th January was
celebrated as an independence day?
(A) 1930 (B) 1929 (C) 1942 (D) 1946
Ans.(A)

60. Permanent Revenue Settlement of Bengal was introduced by-
(A) Clive (B) Hastings
(C) Wellesley (D) Cornwallis
Ans.(D)

61. Who spoke : “At the stroke of midnight, when the
world sleeps, India awakes to life and freedom”?
(A) Netaji Subhas Chandra Bose
(B) Mahatma Gandhi
(C) Jawaharlal Nehru (D) C. Rajagopalachari
Ans.(C)

62. Who started the first English newspaper in
India?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Raja Rammohan Roy
(C) J.A. Hickey (James Augustus Hickey)
(D) Lord William Bentinck
Ans.(C)

63. The Ahmedabad Satyagraha of Gandhi was directed against
(A) British mill owners and government officials
(B) Indian mill owners and non government officials
(C) British non-government officials
(D) Indian government officials
Ans.(B)
.
64. Which town/city in India has got a tower (minar)
named after Muhammad Ali Jinnah?
(A) Mumbai (B) Aligarh
(C) Calicut (D) Guntur
Ans.(D)

65. Who worte “Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamaare
Dil Mein Hai”?
(A) Mohammad Iqbal (B) Ramprasad Bismil
(C) Kazi Nazrul Islam (D) Firaq Gorakhpuri
Ans.(*)

66. Which of the following Acts gave representation
of the Indians for the first time in legislation?
(A) Indian Councils Act, 1909
(B) Indian Councils Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Government of India Act, 1935
Ans.(A)

67. Punjab was annexed to the British empire during the reign of Governor-General-
(A) Lord Bentinck (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Cornwallis (D) Lord Canning
Ans.(B)

68. Match List-I with List-II and select the correct
answer:
List-I List-II
A. Lord Clive 1. SubsidiaryAlliance
B. Lord Wellesley 2. Indian Universities Act
C. Lord Dalhousie 3. Doctrine of Lapse
D. Lord Curzon 4. Dual Governement in Bengal
(A) A-2, B-3, C-4, D-1 (B) A-4, B-1, C-3, D-2
(C) A-4, B-3, C-2, D-1 (D) A-1, B-4, C-2, D-3
Ans.(B)

69. Who from the following leaders was not assassinated?
(A) Mahatma Gandhi (B) Liaqat Ali Khan
(C) Muhammad Ali Jinnah
(D) Lord Louis Mountbatten
Ans.(C)

70. Place chronologically the following treaties:
1. Treaty of Amritsar – 1809
2. Treaty of Bassein – 1802
3. Treaty of Seringapatnam – 1792
4. Treaty of Salbai – 1784
(A) (1), (2), (3), (4) (B) (3), (4), (2), (1)
(C) (4), (3), (2), (1) (D) (3), (2), (4), (1)
Ans.(C)

71. The Government of India, 1919 is also known as
(A) Morley-Minto Reforms
(B) Montague-Chelmsford Reforms
(C) Regulating Act (D) Pitts India Act
Ans.(B)

72. Who is called the ‘Father of the Indian National
Congress?
(A) Mahatma Gandhi (B) A.O. Hume
(C) Lokmanya Tilak
(D) Surendra Nath Banerjee
Ans.(B)

73. Which of the following statements best explains
the nature of revolt of 1857?
(A) The last effort of the old political order to regain
power
(B) Mutiny of a section of sepoys of the British Army
(C) A struggle of the common people to overthrow
common rule
(D) An effort to establish a limited Indian nation
Ans.(A)

74. Match the following
A. Brahmo Samaj 1. Bombay
B. Veda Samaj 2. Bengal
C. Arya Samaj 3. Madras
D. Prarthana Samaj 4. North India
A B C D
(A) 1 3 2 4
(B) 3 2 4 1
(C) 2 4 1 3
(D) 2 3 4 1
Ans.(D)

75. Land Revenue under Tipu_______
(A) was mainly collected through revenue officers.
(B) Was mainly collected by Government officials
appointed by Tipu
(C) Was collected by interme-diaries
(D) Was not allowed to go into the hands of Sultan
Ans.(B)

76. Who was advocated of the famous INA Trials?
(A) Bhulabhai Desai (B) Asaf Ali
102 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
(C) Subhash Chandra Bose
(D) C. Rajagopalachari
Ans.(B)

77. Which year did Bankim Chandra Chatopadhyay
wrote Anand Math?
(A) 1858 (B) 1892
(C) 1882 (D) None of these
Ans.(C)

78. The Governor-General of India who initiated the
introduction of English in India was___
(A) Lord Curzon (B) Lord Macaulay
(C) Lord Bentinck (D) Lord Hastings
Ans.(B)

79. Who among the following visited Gandhiji in
South Africa?
(A) B.G. Tilak (B) Vallabhbhai Patel
(C) G.K. Gokhale (D) J.L. Nehru
Ans.(C)

80. In which year salt Satyagraha took place?
(A) 1929 (B) 1930 (C) 1931 (D) 1932
Ans.(B)

81. Through which Educational Report Calcutta
University came into existence?
(A) Macaulay’s Minute(B) Hunter Commission
(C) Charter Act (D) Wood’s Despatch
Ans.(D)

82. Muslim League was founded in the year-
(A) 1900 (B) 1905 (C) 1906 (D) 1902
Ans.(C)

84. The first Viceroy of India was-
(A) Lord Canning (B) Lord Hardinge
(C) Lord Dalhousie (D) Lord Elgin
Ans.(A)

85. From which of the following Upanishads the words
‘Satyameva Jayate’ inscribed in Devanagari
Script below the abacus of the state Emblem are?
(A) Prashna (B) Yajurveda
(C) Mundaka (D) Ishavasya
Ans.(C)

86. Lahore was Ranjeet Singh’s Political Capital.
Which city was called his Religious Capital?
(A) Amritsar (B) Anandpur Sahib
(C) Gujranwala (D) Peshawar
Ans.(A)

87. Who was the first woman President of Congress?
(A) Mrs. Annie Besant (B) Mrs. Sarojini Naidu
(C) Mrs. Nelline Sengupta
(D) Aruna Asaf Ali
Ans.(A)

88. Who was the Chairman of the Partition Council ?
(A) M.A. Jinnah (B) Lord Mountbatten
(C) Jawaharlal Nehru (D) V.P. Menon
Ans.(B)
.
89. Who is generally acknowledge as the pioneer
of local self-government in modern India?
(A) Ripon (B) Mayo
(C) Lytton (D) Curzon
Ans.(A)

90. After the Bardoli Satyagraha, the title of ‘Sardar’
to Vallabhbhai Patel was given by
(A) Jawaharlal Nehru (B) Motilal Nehru
(C) Mahatma Gandhi
(D) Maulana Abdul Kalam Azad
Ans.(C)

91. Mohan Das Karamchand Gandhi was called as
‘Mahatma’ by-
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Motilal Nehru
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Rabindra Nath Tagore
Ans.(D)

92. The ‘Mohammadan Anglo-Oriental College’ later
became the-
(A) Osmania University
(B) Jamia-Milia Muslim University
(C) Baraktullah University
(D) Aligarh Muslim University
Ans.(D)

93. ‘Poorna Swaraj’ (Complete Independence) was
declared to be the goal of the Indian National
Congress in its Session of-
(A) Lucknow, 1916 (B) Lahore, 1929
(C) Tripuri, 1939 (D) Lahore, 1940
Ans.(B)

94. Who was the author of the book My Experiment with Truth?
(A) Aurobindo (B) Tilak
(C) Gandhi (D) Vinobha
Ans.(C)

95. Motilal Nehru and Chittaranjan Das were the
founder members of the-
(A) Communist Party of India
(B) Forward Block
(C) Socialist-Swarajist Party
(D) Swarajya Party
Ans.(D)

96. The immortal national Song ‘Vande Mataram’
has been written by-
(A) Rabindranath Tagore
(B) Sarat Chandra Chattopadhyaya
(C) Bankim Chandra Chattopadhyaya
(D)Surendranath Bandopadhyaya
Ans.(C)

97. The Mohammadan Anglo-Oriental College at
Aligarh was founded by-
(A) Md. Ali Jinnah (B) Mohammad Ali
(C) Saukat Ali (D) Sir Sayyed Ahmad Khan
Ans.(D)

98. Which one of the following was not a French
settlement in India?
(A) Puducherry (B) Mahe
(C) Goa (D) Chandarnagar
Ans.(D)

99. Gandhiji considered Khadi as a symbol of-
(A) Industrialisation
(B) Economic independence
(C) Economic growth (D) Moral purity
Ans.(B)

100. “India Wins Freedom” is the autobiography of-
(A) Abdul Kalam Azad (B) Muhammad Ali
(C) Zakir Hussain (D) Sayyed Ahmad Khan
Ans.(A)

101. Gandhi wanted to realise ‘truth’ through:
(A) Ahimsa (Non-violence)
(B) Dharma (Religion)
(C) Karma (Service) (D) Dhyana (Meditation)
Ans.(A)

102. The Round table conference at London met for
the discussion of-
(A) Provision of Provincial Autonomy
(B) A future Administration of India
(C) Gandhi’s demands for calling off Civil
Disobedience Movement
(D) Congress claim to be the sole representative
of Indians
Ans.(B)

103. Sardar Vallabhbhai Patel was equated with-
(A) Mazzini (B) Cavour
(C) Garibaldi (D) Bismarck
Ans.(D)

104. For which community were seats reserved by
the Morley-Minto reforms?
(A) Jews (B) Muslims
(C) Christians (D) Sikhs
Ans.(B)

105. In Gandhian Socialism-
(A) State is required (B) State is not required
(C) State is sometimes required and sometimes
not required
(D) State is neither required
Ans.(B)

106. Who said “The Simmon Commission Report
should be thrown on a heap of rubbish”?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Shivaswami Iyer
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Jawaharlal Nehru
Ans.(B)

107. The Marathas were defeated in Panipat because-
(A) The Marathas did not fight bravely
(B) The Marathas were not equal to Afghans in
strength
(C) The Maratha army was short of food supplies
(D) The Marathas were considered alien by the
local population
Ans.(B)

108. Which day was declared as the ‘Direct Action
Day’ by the Muslim League?
(A) 3rd September, 1946 (B) 16th August, 1946
(C) 16th May, 1946 (D) 4th Decembar, 1946
Ans.(B)

109. When was Mahatma Gandhi arrested during
the ‘Quit India Movement’ of 1942?
(A) 7th August, 1942 (B) 30th April, 1942
(C) 9th August, 1942 (D) 5th July, 1942
Ans. (C)

110. With which ‘Movement’, the following were/are
associated?
List-I List-II
a. Vinobha Bhave 1. ‘Chipko’
b. Medha Patekar 2. ‘Sampuran Kranti’
c. Sunderlal Bahuguna 3. ‘Narmada Bachao’
d. Jaya Prakash Narayan 4. ‘Bhoodan’
(A) a-4, c-1, b-2, d-3 (B) a-4, b-3, c-1, d-2
(C) b-3, c-1, a-2, d-4 (D) d-2, a-4, b-1, c-2
Ans.(B)

111. Which of the following pairs is not correctly
matched?
(A) Lord Dalhousie – Doctrine of Lapse
(B) Lord Minto – India Councils Act, 1909
(C) Lord Wellesley – Subsidiary Alliance
(D) Lord Curzon – Vernacular Press Act, 1878
Ans.(D)

112. The Province of Bengal was partitioned into
two parts in 1905 by-
(A) Lord Lytton (B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin (D) Lord Curzon
Ans.(D)

113. The Home Rule League was started by-
(A) M.K. Gandhi (B) B.G. Tilak
(C) Ranade (D) K.T. Telang
Ans.(B

 

114. The Simmon Commission was boy-cotted by
Indians because-
(A) It sought to curb civil liberties of the Indians
(B) It proposed to partition India
(C) It was an all-white commission without Indian
representation
(D) It proposed measures to contain nationalism
Ans. (C)

115. The founder of the ‘Brahmo Samaj’ was-
(A) Swami Dayananda Saraswati
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Raja Ram Mohan Roy
(D) Swami Vivekananda
Ans. (C)

116. The correct Chronological order in which the
British established their trading centre in the
places mentioned below is-
(A) Calcutta, Bombay, Madras, Surat
(B) Bombay, Madras, Surat, Calcutta
(C) Surat, Madras, Bombay, Calcutta
(D) Surat, Madras, Calcutta, Bombay
Ans. (D)

117. The Revolt of 1857 was started by-
(A) The sepoys (B) The zamindars
(C) The peasants (D) The plantations workers
Ans. (A)

118. After leaving the Congress, Subhash Chandra
Bose formed, in 1939, his own party, named-
(A) Socialist Bloc
(B) Revolutionary Socialist Bloc
(C) Forward Bloc (D) Socialist-Congress Bloc
Ans. (C)

119. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet
of Lokamanya during-
(A) His imprisonment in 1908
(B) Home Rule Movement
(C) Revolutionary Movement
(D) Swadeshi Movement
Ans. (B)

120. ‘Do or Die’ (Karenge ya Marenge) __Gandhiji
gave this Mantra to the nation on the eve of
which mass movement?
(A) Rowlatt Satyagraha
(B) Salt Satyagraha
(C) Quit India Movement
(D) Non-Cooperation Movement
Ans. (C)
.
121. Which of the following was established by B.R.
Ambedkar?
(A) Swaraj Party (B) Samaj Samata Party
(C) All India Schedule Castes Federation
(D) The Independent Labour Party
Ans. (C & D both)

122. Who was in favour of a partyless democracy?
(A) Jai Prakash Narayan
(B) Bhupendra Nath Dutta
(C) M.N. Roy (D) Jawaharlal Nehru
Ans. (A)

123. Provincial autonomy was introduced in India by the-
(A) Indian Councils Act, 1909
(B) Government of India Act,1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) Indian Independence Act, 1947
Ans. (C)

106 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
124. Who was the first Indian Governor-General of
India?
(A) B.R. Ambedkar (B) C.Rajgopalachari
(C) Dr.Rajendra Prasad
(D) Dr. S.Radhakrishnan
Ans. (B)

125. In which state was the first non-Congress Government set up independent India?
(A) Punjab (B) Bihar
(C) Maharashtra (D) Kerela
Ans. (D)

126. November 26, 1949 is a significant day in our
constitutional history because-
(A) India took a pledge of complete independence
on this day
(B) The constitution was adopted on this day
(C) India became a Republic on this day
(D) The first amendment of the constitution was
passed on this day
Ans. (B)

127. The first General Secretary of the Indian National Congress was-
(A) Dadabhai Naoroji (B) A.O. Hume
(C) Ferozshah Mehta (D) Badruddin Tayyabji
Ans. (B)

128. Raja Rammohan Roy organised a historic agitation against the-
(A) Caste system (B) Evil custom of sati
(C) Degrading position of women in society
(D) Practice of superfluous religious rituals
Ans. (B)

129. “Long years ago we made a tryst with destiny
and now the time comes when we shall redeem
our pledge …..”
This was stated on the night of August 14, 1947
by-
(A) Dr. B.R. Ambedkar (B) C. Rajagopalachari
(C) Jawaharlal Nehru (D) Dr. Rajendra Prasad
Ans. (C)

130. The Indian National Congress had passad the
famous resolution on “Non-Cooperation” in
1920 at its session held at-
(A) Lucknow (B) Delhi
(C) Bombay (D) Calcutta
Ans.(D)

131. ‘Dyarchy’ was indtroduced in the Government
of India Act of
(A) 1909 (B) 1919
(C) 1935 (D) None of these
Ans. (B)

132. The transfer of Government from the ‘Company’ to the ‘Crown’ was pronounced by Lord
Canning (November 1, 1858) at-
(A) Calcutta (B) Delhi
(C) Patna (D) Allahabad
Ans. (D)

133. The Indian National Congress and the Muslim League came to each other in 1916 at-
(A) Lahore (B) Amritsar
(C) Lucknow (D) Haripura
Ans.(C)

134. Who propounded the theory of ‘Economic Drain
of India’ during British imperialism?
(A) W.C. Bannerji (B) Dadabhai Naroji
(C) Gopalkrishna Gokhale
(D) Gandhiji
Ans. (B)

135. Which is the oldest trade Union organisation
in India?
(A) Indian National Trade Union Cogress (INTUC)
(B) Centre of Indian Trade Unions (CITU)
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd History 107
(C) All India Trade Union Congress (AITUC)
(D) Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS)
Ans.(C)

136. Sarvodaya stands for-
(A) Total revolution (B) Non-cooperation
(C) Upliftment of all (D) Non-violence
Ans. (C)

137. In which city of South Africa was Gandhi beaten
up and thrown off the pavement by the white
people?
(A) Cape town (B) Durban
(C) Johannesburg (D) Pretoria
Ans.(B)

138. Who attended the Congress of Oppressed
Nationlists at Brusels in 1927, on behalf of the
National Congress?
(A) Jawaharlal Nehru(B) Mahatma Gandhi
(C) Dr. Ansari (D) Motilal Nehru
Ans.(A)

139. In which year Lala Lajpat Rai was deported to
Mandalay for organising the agrarian movement in Punjab?
(A) 1905 (B) 1907 (C) 1909 (D) 1911
Ans.(B)

140. Which Governor General had entertained
Ranjit Singh with great honour at Ropar?
(A) Minto I (B) William Bentinck
(C) Hastings (D) Auckland
Ans.(B)

141. The “Arya Samaj” was founded by-
(A) Swami Dayananda Saraswati
(B) Swami Vivekananda
(C) Keshav Chandra Sen
(D) Ishwar Chandra Vidya-Sagar
Ans.(A)

142. Maulana Abdul Kalam Azad Started an Urdu
Weekly, The Al-Hilal in 1912 but on its being
banned by the Government he founded at AlBalagh in-
(A) 1913 (B) 1914 (C) 1915 (D) 1916
Ans. (A)

143. High courts were established in Calcutta,
Bombay and Madras in-
(A) 1935 (B) 1919 (C) 1862 (D) 1861
Ans.(C)

144. Which of the following reform movements was
the first to be started in the 19th Century?
(A) Prathana Samaj (B) Brahmo Samaj
(C) Arya Samaj (D) Rama Krishna Mission
Ans.(B)

145. Who was the President of Indian National congress when the Mountbatten Plan of independence was accepted?
(A) Jawaharlal Nehru(B) Sardar Patel
(C) Maulana Azad (D) Acharya J.B. Kripalani
Ans.(D)

146. Who said that ‘the real seat of taste is not the
tongue but the mind.”?
(A) Aurobindo Ghosh (B) Mahatma Gandhi
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Swami Vivekananda
Ans.(B)

108 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
147. When Mahatma Gandhi was assassinated, who
said, “None will believe that a man like this in
body and soul ever walked on this earth.”?
(A) Bertrand Russell (B) Leo Tolstoy
(C) Albert Einstein (D) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans.(C)

148. In violation of the Salt Laws, Gandhiji started
a movement called-
(A) Non-Cooperation movement
(B) Swadeshi Movement
(C) Civil Disonbedience movement
(D) None of the above
Ans.(C)

149. The first to come and last to leave India were-
(A) The Portuguese (B) The French
(C) The English (D) The Dutch
Ans.(A)

150. Who was the first Muslim President of the Indian National congress?
(A) Muhammad Ali Jinnah
(B) Badruddin Tyabji
(C) Sir Sayyed Ahmad Khan
(D) Abul Kalam Azad
Ans.(B)

151. The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfered to power from-
(A) East India Company to the British Crown
(B) British Crown to the East India Company
(C) East India Company to the Governor General
(D) British Crown to the Board of Directors
Ans.(A)

152. The issue on which the Civil Disobedience
Movement of 1930 was launched was-
(A) Equal employment opportunities for Indians
(B) The proposed execution of Bhagat Singh
(C) Salt monopoly exercised by the British Government
(D) Complete freedom
Ans.(C)

153. Which Directive Principal bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy?
(A) Equal pay for equal work
(B) Provision of free legal aid and advice
(C)Prohibition of the slaughter of cows
(D)Protection of the mounments of historical
importance
Ans.(C)

154. Who declared as his ultimate aim the wiping
of every tear from every eye?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Gandhiji
(C) Bal Gangadhar (D) Sardar Patel
Ans.(A)

155. Bhulabhai Desai’s most memorable achievement
was his defence of the India National Army (I.N.A.)
personnel at the Red fort Trial towards the end of
(A) 1943 (B) 1944 (C) 1945 (D) 1946
Ans.(C)

156. The First Viceroy of the Portuguese in the East
was-
(A) Albuquerque (B) Joa de Castro
(C) Francisco de Almedia
(D) Nuno da Cunha
Ans.(C)

157. When was the All India Women’s Conference
founded?
(A) 1924 (B) 1925 (C) 1926 (D) 1927
Ans.(D)

158. The Kuka movement started in mid-Nineteeth
century in-
(A) Western Punjab (B) Maharashtra
(C) Bengal (D) Madhya Bharat
Ans.(A)

159. Mahatma Gandhi’s remark, “A post-dated
cheque on a crumbling bank” is regarding the
proposals of-
(A) Simmon Commission (B) Cripps Mission
(C) Cabinet Mission (D) Wavel Plan
Ans.(B)

160. Under whose leadrship was the Congress Socialist Party founded in 1934?
(A) Jawaharlal Nehru and Mahatma Gandhi
(B) Acharya Narendra Bose and P.C, Joshi
(C) Subhas Chandra Bose and P.C. Joshi
(D) Saifuddin Kitchlwe and Rajendra Prasad
Ans.(B)

Acharya Narendra Dev was the president of Party.
161. Who attended the Imperial Durbar of 1877
dressed in hand-spun Khadi?
(A) M.K. Gandhi (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Bipin Chandra Pal (D) Ganesh Vasudev Joshi
Ans.(D)

162. Who was the founder-editor of the famous newspaper ‘Kesari’ during the National Struggle?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Lokmanya Tilak (D) Muhannad Iqbal
Ans.(C)

163. Match List-I with List-II and select the correct
answer using the code given below the Lists:
List – I List – II
a. Sarojini Naidu 1. Muslim League
b. M.A. Jinnah 2. Indian National Congress
c. Tej Bahadur Sapru 3. Hindu Mahasabha
d. V.D. Savarkar 4. Liberal Party
Code:
A B C D
(A) 2 1 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 2 4 1 3
(D) 4 1 3 2
Ans. (A)

164. Who was the only Indian to be elected as President of the United Nations General Assembly?
(A) Vijayalakshmi Pandit (B) V.K. Krishna Menon
(C) Jawaharlal Nehru (D) Rajeswar Dayal
Ans.(A)

165. Which of the following according to Mahatma
Gandhi, is the strongest force in the world?
(A) Non- violence of the brave
(B) Non- violence of the weak
(C) Non-violence of the coward
(D) Non-violence of the down-trodden
Ans.(A)

166. The British introduced the railways in India
in order to-
(A) Promote heavy industries in India
(B) Facilitate British commerce and adminitstrative
control
(C) More foodstuff in case of famine
(D) Enable Indians to move freely within the
country
Ans.(B)

167. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ means-
(A) Complete independence
(B) Self government (C) Economic independence
(D) Political independence
Ans.(B)

168. Which religious reformer of Western India was
known as ‘Lokhitwadi’?
(A) Gopal Hari Deshmukh (B) R.G. Bhandarkar
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) B.G Tilak
Ans.(A)

169. Which scripture was called his ‘mother’ by
Gandhiji?
(A) Ramayana (B) The New Testament
(C) Bhagwat Gita (D) The Holy Quran
Ans.(C)

170. The Quit India Movement was launched in
1942 in the month of-
(A) January (B) March
(C) August (D)December
Ans.(C)

171. Match the following :
Column -I Column-II
a. Keshab Sen 1. Prarthana Samaj
b. Dayanand Saraswati 2. Brahmo Samaj
c. Atmaram Panduranga 3. Aligarh Movement
d. Sayyed Ahmad Khan 4. Arya Samaj
a b c d
(A) 4 1 3 2
(B) 1 4 2 3
(C) 2 4 1 3
(D) 3 2 4 1
Ans.(C)

172. Who was the first English President of the Indian National Congress?
(A) George Yule (B) William Wedderburn
(C) A.O.Hume (D) Henry Cotton
Ans.(A)

173. Who was the founder of the ‘Servant of India
Society’?
(A) G.K. Gokhale (B) M.G. Ranade
(C) B.G. Tilak (D) Bipin Chandra Pal
Ans.

174. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by
the writings of-
(A) Bernard Shaw (B) Karl Marx
(C) Lenin (D) Leo Tolstoy
Ans.(D)

175. India attained ‘Dominion Status’ on-
(A) 15th January, 1947
(B) 15th August, 1947
(C) 15th August, 1950
(D) 15th October, 1947
Ans.(A)
.
176. What is Gandhi’s definition of Rama Raj?
(A) The rule as it was during the time of Rama
(B) Sovereignty of the people based on pure moral
authority
(C) The greatest good of all
(D) The absolute power concentrated in the hands of a
king
Ans.(B)

177. Who among the following was the first to sign
the ‘Instruments of Accession’?
(A) The Maharaja of Baroda
(B) The Dewan of Travancore
(C) The Nizam of Hyderabad
(D) The Raja of Jodhpur
Ans.(B)

178. The decline of Indian Handicrafts industry in
the 19th century was attributed to-
(A) competition from British manufacturing
industries only
(B) disappearance of Indian Princely Courts only
(C) establishment of alien rule only
(D) All of the above
Ans.(D)

179. Why was the Simon Commission boycotted
by the Indians?
(A) It did not include any Indian as a member
(B) It did not have any woman member
(C) It was appointed before the stipulated time
(D) If refused to meet prominent Indian leaders
Ans.(A)

180. As per provisions of the Charter Act of 1833, a
Law Commission (for consolidating, codifying
and improving Indian laws) was constituted
under the Chairmanship of
(A) Lord Benttick (B) Raja Rammohan Roy
(C) Lord Macaulay (D) Lord Dalhousie
Ans.(C)

181. Who said “Patriotism is religion and religion
is love for India”?
(A) Raj Narain Bose (B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) Swami Vivekanand (D) Acharya Vinoba Bhave
Ans.(B)

182. According to Gandhiji, which of the following
are the major means of Satyagraha ?
(a) Non- cooperation (b) Strike
(c) Demonstration (d) Civil disobedince
(A) a and b are correct (B) a and d are correct
(C) b and d are correct (D) c and d are correct
Ans.(B)

183. Hardayal, an intellectual gaint, was associated
with-
(A) Home Rule Movement
(B) Ghadar Movement
(C) Swadeshi Movement
(D) Non-Cooperation Movement
Ans.(B)

184. The song ‘Jana-Mana’ composed by Rabindra
Nath Tagore was first published in January
1912 under the title of-
(A) Jay He (B) Rashtra Jagriti
(C) Bharat Vidhata (D) Matribhoomi
Ans.(C)
.
185. On imprisonment in 1908 by the British, Bal
Ganga Dhar Tilak was-
(A) Andaman and Nicobar (B) Rangoon
(C) Singapore (D) Mandalay
Ans.(D)

186. At which place in Bengal was the East India
Company given permission to trade and build
a factory by the Mughals in 1651 ?
(A) Calcutta (B) Qasim Bazar
(C) Singur (D) Burdwan
Ans.(B)

187. Who gave the slogan “Inquilab Zindabad?
(A) Chandrashekhar Azad
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Bhagat Singh (D) Iqbal
Ans.(C)

188. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was
(A) Nehru (B) Ambedkar
(C) Mahatma Gandhi (D) Subhash Chandra bose
Ans.(C)

189. Who of the following attended all the Three
Round Table Conferences?
(A) B.R Ambedkar (B) M.M.Malavia
(C) Vallabhbhai Patel (D) Gandhiji
Ans.(A)

190. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt?
(A) Lord Dalhousie (B) Lord Canning
(C) Lord Ellenborough (D) Disraeli
Ans.(D)

191. The communal electorate was introduced for
the first time in India in-
(A) 1919 (B) 1935 (C) 1906 (D) 1909
Ans.(D)

192. The two states which had non- Congress Ministries in 1937 were-
(A) Bengal and Punjab (B) Punjab and NWFP
(C) Madras and Central Provinces
(D) Bihar and Uttar Pradesh
Ans.(A)

193. Through which principle/device did Mahatma
Gandhi strive to bridge economic inequalities?
(A) Abolition of machinery
(B) Establishment of village industries
(C) Adoption of non-violence
(D) Trusteeship theory
Ans.(D)
.

194. Which one of the following was the first English ship that came to India?
(A) Elizabeth (B) Bengal
(C) Red Dragon (D) Mayflower
Ans.(C)

195. The All India Muslim league was founded by-
(A) Maulana Ahmed Ali
(B) Mohammad Ali Jinnah
(C) Agha Khan (D) Hakim Ajmal Khan
Ans.(C)

196. In which years did Gandhiji start Satyagraha
Movement?
(A) 1919 (B) 1917 (C) 1934 (D) 1909
Ans.(B)

197. Where was the Royal Durbar Held on November 1st, 1858 to issue to Queen’s proclamation?
(A) Lucknow (B) Cawnpore
(C) Delhi (D) Kanpur
Ans.(D)

198. Who is called as the ‘Prophet of New India’?
(A) Dayanand Saraswati (B) Sri Ramkrishna
(C) Raja Ram Mohan Roy (D) Swami Vivekananda
Ans.(B)

199. Who declared “Swaraj is my birth right and I shall
have it”?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Bal Gangadhara Tilak
(C) Lala Lajpat Rai (D) K.T Telang
Ans.(B)

200. Federal form of Governments at centre was introduced in India under :
(A) Government of India Act of 1909
(B) Indian Councils Act of 1909
(C) Government of India Act of 1935
(D) Indian Independence Act of 1947
Ans.(C)

201. The Indian National Army (Azad Hind Fauj)
fought in the Second World War against–
(A) Germany (B) Japan
(C) Italy (D) Great Britain
Ans.(D)

202. Indian Universities Act, 1904 was passed during the governorship of-
(A) Lord Lytton (B) Lord Curzon
(C) Lord Ripon (D) Lord Hardinge-I
Ans.(B)

203. The hero of the Kakori ‘Dacoity’ case was-
(A) Ramprasad Bismil (B) Bhagat Singh
(C) Batukeshwar Datta (D) Barkatulla
Ans.(A)

204. Who was the first propounder of the doctrine
of Passive Resistance ?
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd History 113
(A) B. G Tilak (B) Aurobindo Ghosh
(C) Lajpat Rai (D) G.K. Gokhale
Ans.(B)

205. What was meant by the secretary of State of
India during the British?
(A) An official who worked as the Secretary to the
Viceroy of India
(B) A Secretary level official appointed in each
Presidency of India
(C) A British minister given full control over the
Government of India
(D) A senior officer appointed the Viceroy to look
into his internal administration in India
Ans.(C)

206. ‘Lucknow pact’ was a deal between-
(A) Indians and the British about legislative seats
(B) Hindus and Muslims regarding seat sharing
in legislatures
(C) Depressed castes and Brahmins about job
reservations
(D) Hindus and Sikhs about job reservations
Ans.(B)

207. The joint session of the Congress and Muslim
League was held in 1916 at-
(A) Delhi (B) Kanpur
(C) Lucknow (D) Madras
Ans.(C)

208. Who, among the following, founded the ‘All India Depressed Classes Federation’ in 1920?
(A) M.K. Gandhi (B) Jyotiba Phule
(C) G.K. Gokhale (D) B.R. Ambedkar
Ans.(D)

209. In which of the following places was the
Ryotwari settlement introduced?
(A) Uttar Pradesh and Punjab
(B) North-West Provinces and Punjab
(C) Madras and Bombay (D) Bengal and Bihar
Ans. (C)

210. Which among the following place, was not an
important centre of the Revolt of 1857 ?
(A) Agra (B) Kanpur
(C) Jhansi (D) Lucknow
Ans.(A)

211. Who among the following was famous for framing the education minute?
(A) Lord Elgin (B) Lord Macaulay
(C) Sadler (D) None of these
Ans.(B)

212. Who, among the following, has been known as
the ‘Frontier Gandhi’?
(A) Khan Abdul Ghaffar Khan
(B) Khan Saheb (C) Chaudhary Shaukatullah
(D) Liaquat Ali Khan
Ans.(A)

213. The Ryotwari System of Land Tenure to a situation where ––
(A) The Ryot is the owner of the land held by him/
her and directly pays the revenue assessed
on the land to the State
(B) The Ryot is an occupancy tenant of his/her land
and pays the land revenue to the Zamindar
(C) The person cultivates the land leased from a
landlord and inreturn pays rent to the landlord
(D) the land is collectively owned and cultivated
on a cooperative basis
Ans.(A)

214. Swami Dyanand Saraswati established the Arya
Samaj in 1875 at-
(A) Bombay (B) Lahore
(C) Nagpur (D)Ahmadnagar
Ans. (A)

215. Who, among the following, was the pioneer of
social reform movements in 19th century India?
(A) Aurobindo Ghosh (B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Devendra Nath Tegore
(D) Keshav Chandra Sen
Ans.(B)

216. When was the Gandhi Irwin Pact made?
(A) 1935 (B) 1931 (C) 1929 (D) 1932
Ans.(B)

217. ‘Neel Darpan’ a play depicting the revolt
against the Indigo planters was written by-
(A) Dinbandhu Mitra
(B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) Rabindranath Tagore (D) Naveen Chandra Sen
Ans.(A)

218. Champaran Satyagraha was related to-
(A) Indigo (B) Mill-owners
(C) Plague (D) Fresh assessment of land
Ans.(A)

219. The first newspaper which was published in
India was-
(A) The Calculatta Gazette
(B) The Calculatta Gazette
(C) The Oriental Maganize of Calculatta
(D) The Bengal Gazette
Ans.(D)

220. The Portugues build their first fort on India
soil in the territory of the Raja of-
(A) Calicul (B) Cochin
(C) Daman (D) Bijapur
Ans.(B)

221. Who among the following analysed the causes
of the uprising of 1857 advocating a reconciliation between the British and the Muslims?
(A) Sayyed Ahmad Brelvi (B) Shah Waliullah
(C) Sayyed Ahmad Khan (D) Sayyed Amir Ali
Ans.(C)

222. Where was the first session of the Indian National Congress held?
(A) Lucknow (B) Calcutta
(C) Bombay (D) Madras
Ans.(C)

223. Who led the armed raid on the government
armoury at Chittagong in 1930?
(A) Chandra Shekhar Azad (B) Bhagat Singh
(C) Surya Sen (D) Sukhdev
Ans.(C)

224. The Indian tricolour was unfurled for the first
time by Jawaharlal Nehru-
(A) At the ramparts of the red ford in 1947
(B) On the bank of Ravi at Lahore in 1929
(C) When India became a democratic republic in 1950
(D) When The Government of India Act was
passed in 1935.
Ans.(B)

225. In which region did Birsa Munda operate
against the British ?
(A) Punjab (B) Chhota Nagpur
(C) Tarai (D) Manipur
Ans.(B)

226. Which of the following authorised the British
Government to impris on any person without
trial and conviction in a court of law
(A) Rowlatt Act of 1919
(B) Government of India Act of 1935
(C) Indian Council Act of 1909
(D) Government Of India Act of 1919
Ans.(A)

227. Which of the following movement was NOT led
by Mahatma Gandhi?
(A) Champarah Satyagraha
(B) Wahabi Movement
(C) Non-Coorperation Movement
(D) Civil Disobedience Movenment
Ans.(B)

228. Who said “Give me Blood, I will give you Freedom”?
(A) Subhash Chandra Bose (B) Lala Lajpat Rai
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd History 115
Ans.(A)

229. The Arya Samaj is against-
(A) Existence of God (B) Rituals and idol-worship
(C) Hinduism (D) Islam
Ans.(B)

230. What was Lala Lajpat Rai demonstrating
against when he succmbed to police brutality?
(A) Rowlatta Act (B) Minto-Morley Reforms
(C) Simon Commission (D) Pitts India Act
Ans.(C)

231. On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose
hoisted the INA Flag in a town. In which State/
Union Territory is that town now?
(A) Tripura (B) Manipur
(C) Manipur (D) Mizoram
Ans.(C)

232. Name the ‘Political Guru’ of Mahatma Gandhi-
(A) Gopalkrishna Gokhle (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Aurobindo Ghosh (D) Lala Lajpat Rai
Ans.(A)

233. Who said that “India ‘s Soul live in villages”?
(A) Vinoba Bhave (B) Jayaprakash Narayan
(C) Jawahar Lal Nehru (D)Mahatma Gandhi
Ans.(D)

234. Who among the following revolutionaries was
executed by the British-
(A) Jitin Das (B) Chandrashekhar Azad
(C) Rajguru (D) Kalpana- Dutt
Ans.(C)

235. Mahatma Gandh i launched the Civ i l
Disobedience Movement in 1930 from:
(A) Sabarmati Ashram (B) Ahmedabad
(C) Porbandar (D) Dandi
Ans.(A)

236. The Third battle of Panipat was fought in the
year :
(A) 1526 A.D. (B) 1556 A.D.
(C) 1761 A.D. (D) 1776 A.D.
Ans.(C)

237. Whom did Bal Gangadhar Tilak refer to as his
Political Guru?
(A) Swami Vivekananda (B) Ram Mohan Roy
(C) Sisir Kumar (D) Dadabhai Naoroji
Ans.(A)

238. Who among the following was the founder of
the Dravida Kazhagam ?
(A) Periyar E.V Ramaswamy Naicker
(B) Acharya Vinoba Bhave
(C) C. Rajagopalachari (D) Mahatma Gandhi
Ans.(A)

239. Aurobindo was arrested in conection with :
(A)Alipore Bomb case (B) Kolhapur Bomb Case
(C) Lahore Conspiracy Case (D) Kakori
Ans.(A)

240. The National Anthem was first sung in year
1911 at the Annual session of the India
National Congress held at :
(A) Pune (B) Mumbai
(C) Kolkata (D) Lucknow
Ans.(C)

241. Which Party was established by Subhash
Chandra Bose after he came out of Indian National Congress?
(A) Indian National Army (B) Republican party
(C) Forward Bloc (D) Socialist Party
Ans.(C)

242. The Rama Krishna Mission was established by :
(A) Vivekananda (B) Rama Krishna
(C) M.G. Ranade (D) Keshab Chandra Sen
Ans.(A)

243. In 1937, the Congress formed Ministries in-
(A) 7 states (B) 9 states
(C) 5 states (D) 4 states
Ans.(C)

244. Which was the main cause for starting of the
Quit India Movement in 1942 ?
(A) Severe unrest among the people
(B) Report of Simon Commission
(C) Failure of the Cripps Mission
(D) British involved in the world was II
Ans.(C)

245. Which movement got the support from both
Hindus and Muslims?
(A) Non Cooperation Movement
(B) Quit India Movement
(C) Champaran Stayagraha
(D) Anti-Partition Movement
Ans.(A)

246. Where did the so-called ‘Black Hole Tragedy’
take place?
(A) Dacca (B) Monghyr
(C) Calcutta (D)Murshidabad
Ans.(C)

247. India was granted freedom during the British
prime Minister-
(A) Clement Attlee (B) Winston Churchill
(C) Ramsay Mac Donald (D) William Pitt
Ans.(A)

248. Who are the three, among the following who
fought against British in 1857 Revolt?
a. Kunwar Singh b. Tantia Tope
c. Nana Saheb d. Maulavi Ahmaduallah
(A) All of the above (B) a, c and, d
(C) a, b and c (D) b, c and, d
Ans.(A)

249. The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of-
(A) The Turkish Caliph (B) Aga Khan
(C) Muhammad Ali Jinnah
(D) Abdul Kalam Azad
Ans.(A)

250. The first Satyagraha of Gandhiji for the cause
of indigo farmers was observed at-
(A) Champaran (B) Chauri-Chaura
(C) Bardoli (D) Sabarmati
Ans.(A)

20 of the total land.
251. The Portuguese Governor who abolished Sati
in Goa was-
(A) Albuquerque (B) Cabral
(C) Almeida (D) De Braganza
Ans.(A)

252. The battle of Plassey was fought between-
(A) East India Company and Ahmad Shah
(B) East India Company and Tipu Sultan
(C) East India Company and Sirajuddaulla
(D) East India Company and Anwaruddin
Ans.(C)

253. The Non-Cooperation Movement started in-
(A) 1870 (B) 1920 (C) 1921 (D) 1942
Ans.(B)

254. Who was the Nawab when Dalhousie annexed
Awadh in 1854?
(A) Nasiruddin Mahmud Shah (B) Wajid Ali Shah
(C) Sirajud – daulla (D) Alivardi Khan
Ans.(B)

255. Who among the following Viceroys became a
victim of one of the convicts during his visit
to the Andamans?
(A) Curzon (B) Mayo
(C) Ripon (D) Lytton
Ans.(B)

256. Who termed Cripps’ proposals as ‘a post dated
cheque in a crashing bank?
(A) Ambedkar (B) Annie Besant
(C) Patel (D) Gandhiji
Ans.(D)

257. The State Jhansi was made a part of the British Empire in India through-
(A) Doctrine of Lapse (B) Policy of Subsidiary Alliance
(C) War against Rani Lakshmi Bai
(D) None of the above
Ans.(A)

258. Who said about Mahatma Gandhi that he is a
“half naked Fakir”?
(A) Winston Churchill (B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell (D) Lord Linlithgow
Ans.(A)

259. Which among the following movements was
not led by Mahatma Gandhi ?
(A) Quit India Movement (B) Swadeshi Movement
(C) Non-Cooperation Movement
(D) Civil Disobedience Movement
Ans.(B)

260. Who among the following is known as the “Father of the Indian Renaissance”?
(A) Raja Ram Mohan Roy (B) Rabindra Nath Tagore
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Vivekanand
Ans.(A)

261. Who wrote the song ‘Sare Jahan Se Accha
Hindoostan Hamara’?
(A) Ashafaqullah Khan (B) Sahir Ludhianvi
(C) Mohammad Iqbal (D) Ramprasad Bismil
Ans.(C)

262. Which among the following is correctly
matched?
(A) Non-Cooperation Movement –– Surendra Nath
Banerjee
(B) Swadeshi Movement –– Rabindra Nath Tagore
(C) Indian National Army –– Subhash Chandra Bose
(D) Swaraj Party –– Mahatma Gandhi
Ans.(C)

263. In which year did the Indian National Congress
split between moderates and extremists?
(A) 1907 (B) 1908 (C) 1909 (D) 1910
Ans.(A)

118 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
(A) March 10, 1930 (B) March 20, 1931
(C) March 12, 1930 (D) March 5, 1931
Ans.(D)

265. Match the following:
List-I (Sobriquets)
A. Frontier Gandhi B. Grand Old Man of India
C. Mahamana D.Strong Man of India
List-II (Names)
1. Madan Mohan Malaviya
2. Vallabhai Patel 3. Dadabhai Naoroji
4. Balgangadhar Tilak 5. Abdul Gaffar Khan
A B C D
(A) 4 2 3 5
(B) 5 3 1 2
(C) 4 2 5 1
(D) 5 3 2 4
Ans.(B)

266. During Quit India Movement,’Parallel Government’ was constituted at:
(A) Varanasi (B) Allahabad
(C) Lucknow (D) Ballia
Ans.(D)
.
267. The Poona Pact(1932) was an agreement between:
(A) Nehru and Ambedkar (B) Gandhi and Ambedkar
(C) Malaviya and Ambedkar
(D) Gandhi and Nehru
Ans.(B)

268. Which Satyagraha was held at Nagpur in 1923?
(A) Salt Satyagraha (B) Individual Satyagraha
(C) Ryots Satyagraha (D) Flag Satyagraha
Ans. (D)

269. Who was the Viceroy when Delhi became the
capital of British India?
(A) Load Curzon (B) Lord Minto
(C) Lord Hardinge (D) Lord Wavli
Ans.(C)

270. Who established the Indian Civil Liberties
Union in 1936?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Rajendra Prasad
Ans.(C)

271. Which of the following was established first?
(A) Banaras Hindu University
(B) University of Bombay
(C) Aligarh Muslim University
(D) University of Allahabad
Ans.(B)

272. Who gave the title of “Mahamana” to Madan
Mohan Malviya?
(A) Dada Bhai Naurozi (B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Rabindra Nath Tagore (D)Bal Gangadhar Tilak
Ans.(C)

273. Who was the Viceroy at the time of Quit India
Movement?
(A) Lord Mountbatten (B) Lord Wavell
(C) Lord Linlithgow (D) Lord Irwin
Ans.(B)

274. Who was the other Congress leader who joined
with Motilal Nehru to start the Swaraj Party
in 1923?
(A) B.G. Tilak (B) Chittaranjan Das
(C) M.K. Gandhi (D) G.k. Gokhale
Ans.(B)

275. Constituent Assembly of India was formulated
on the recommendation of
(A) Wavel Plan (B) Cripps Mission
(C) August Offer (D) Cabinet Mission
Ans.(D)

276. Who said “Truth is the ultimate reality and it
is God”?
(A) Swamy Vivekananda
(B) Rabindra Nath Tagore
(C) M.K. Gandhi (D) Radhakrishnan
Ans.(C)

277. Which of the following tribes is associated
with the “Tana Bhagat” movement?
(A) Uraon (B) Munda
(C) Santhal (D) Konadora
Ans.(A)

278. Who founded the Naujawan Bharat Sabha?
(A) B.C.Pal (B) G.Subramania lyer
(C) Sardar Baghat Singh
(D) Rukmani Lakshmipth
Ans.(C)

279. Who is commonly known as the Iron Man?
(A) Sardar Vallabh Bhai Patel
(B) Vittal Bhai Patel
(C) Bal Gangadhar Tilak (D) Bipin Chandra Pal
Ans.(A)

280. In 1937 , an educational conference endorsing Gandhi’s proposals for ‘basic education’
through the vernacular medium was held at
(A) Surat (B) Bombay
(C) Ahmedabad (D) Wardha
Ans.(D)

281. The Peshwaship was abolished by the British
at the time of Peshwa-
(A) Raghunath Rao (B) Narayan Rao
(C) Madhav Rao II (D) Baji Rao II
Ans.(D)

282. By which Charter Act , the East Ind ia
Company’s monopoly of trade with China come
to an end?
(A) Charter Act of 1793 (B) Charter Act of 1813
(C) Charter Act of 1833 (D)Charter Act of 1853
Ans.(B)

283. The Idea of federation was first proposed in-
(A) Indian Councils Act of 1892
(B) Morley-Minto Reforms
(C) Montague-Chelmsford Reforms
(D) Nehru Report of 1928
Ans. (D)

284. Pitts India Act of 1784 was a/an-
(A) White Paper (B) Regulating Act
(C) Ordinance (D) Resolution
Ans.(B)

285. Match the following:
(1) Hunter’s Commission (i) 1948
(2) Wardha Scheme (ii) 1904
(3) University’s Act (iii) 1937
(4) Radhakrishnan Commission (iv)1882
(A) 3 2 4 1
(B) 4 2 3 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (D)

286. Which one of the following wars decided the
fate of the French in India?
120 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
(A) Battle of Wandiwash (B) First Carnatic War
(C) Battle of Buxar (D)Battle of Plassey
Ans.(A)

287. For the annexation of which Indian Kingdom,
the “Doctrine of Lapse” was not followed?
(A) Satara (B) Nagpur
(C) Jhansi (D) Punjab
Ans.(D)

288. Which was the earliest settlement of the
Dutch in India?
(A) Masulipatnam (B) Pulicat
(C) Surat (D) Ahmedabad
Ans.(B)

289. During British rule, who in strumental for the
introduction of the Ryotwari system in the
then Madras Presidency?
(A) Macaulay (B) Elphinstone
(C) Thomas Munro (D) John Lawrence
Ans.(C)

290. Which one of the following novels was a
source of inspiration for the freedom fighters
in India?
(A) Pariksha Guru (B) Anandmath
(C) Rangbhoomi (D) Padmarag
Ans. (B)

291. Name three important forms of Satyagraha.
(A) Non-cooperation,civil disobedience and boycott
(B) Boycott, civil disobedience and rebellion
(C) Non-cooperation, revolution and referendum
(D) Revolution, plebiscite and boycott
Ans. (A)

Mughal emperor in India was
(A) Jahangir (B) Humayun
(C) Aurangzeb (D) Akbar
Ans. (D)

293. Which one of the following events did not take
place during the Viceroyalty of Lord Curzon?
(A) Establishment of the department of Archaeology
(B) Second Delhi Durbar
(C) Formation of Indian National Congress
(D) Partition of Bengal
Ans. (C)

294. Who among the following organised the “All
India Depressed Classes Association.” in colonial India?
(A) M. K. Gandhi (B) Jyotiba Phule
(C) Pandita Ramabai (D) B. R. Ambedkar
Ans. (D)

295. The sepoy mutiny of 1857 occurred during the
Governor Generalship of :
(A) Lord dalhousie (B) Lord Lytton
(C) Lord william Bentinck (D) Lord Canning
Ans. (D)

296. India became independent dur ing the
viceroyalty of-
(A) William Bentinck (B) Wellesley
(C) Wavell (D) Mountbatten
Ans. (D)

297. Who was the founder of ‘Gadhar party’
(A) Sachindranath Sanyal
(B) Chandarshekhar Azad
(C) Lala Har Dayal (D) Batukeshwar Dutt
Ans. (C)

298. Socialism is essentially a movement of
(A) Intellectuals (B) The poor people
(C) The middle classes (D) The workers
Ans. (C)

299. There are no politics deviod of religion’ is
stated by
(A) Nehru (B) Gandhi
(C) Vinoba Bhave (D) Jaya Prakash Narayan
Ans. (B)

300. British Crown assumed sovereignty over Indian
from the East Indian Compnay in the year-
(A) 1857 (B) 1858 (C) 1859 (D) 1860
Ans. (B)

301. Who was the French Governor of Pondicherry.
Who tried to make the French Company as a
powerful company?
(A) Thomas Arthur, Comte de Lally
(B) Godeheu (C) La Bourdonnais
(D)Joseph Francois Dupleix
Ans. (D)

302. The first Mysore War Fought between the
British and Hyder Ali in 1767 – 69 A.D., came
to an end by the-
(A) Treaty of Pondicherry (B) Treaty of Madras
(C) Treaty of Mysore
(D) Treaty of Aix-la-Chapelle
Ans. (B)

303. The British Government intervened in the
affairs of the Company and passed an Act in
1773 A.D., known as the-
(A) Regulating Act (B) Pitt’s India Act
(C) Charter Act (D) Company Act
Ans. (A)

304. Cripps Mission came to India____ .
(A) 1946 (B) 1945 (C) 1942 (D) 1940
Ans. (C)

305. Who was the governor-general during the
Second Anglo-Mysore War?
(A) Lord Wellesley (B) Lord Cornwallis
(C) Sir John Shore (D) Warren Hastings
Ans. (D)

306. Who among the following introduced Ryotwari
system in madras?
(A) Lord Hastings (B) Lord Wellesley
(C) Sir Thomas Munro (D) Lord Cannemara
Ans. (C)

307. Under whose leadership was the Chittagong
Armoury Raid organised?
(A) Sukhdev (B) Bhagat Singh
(C) Surya Sen (D) Rajguru
Ans. (C)

308. Who was the ruler of Delhi when Ahmad Shah
Abdali defeated the Marathas in the third
Battle of Panipat in 1761?
(A) Alamgir I (B) Muhammad Shah
(C) Jahadar Shah (D) Shah Alam II
Ans. (D)

309. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected
as President of the Congress Party defeating
(A) Pattabhi Sitharamayy
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) VB Patel
Ans. (A)

310. Mahatma Gandhi began his political activities
in India first from:
(A) Dandi (B) Kheda
(C) Sabarmati (D) Champaran
Ans. (D)

311. Raja Ram Mohan Roy was the founder of:
122 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
(A) Arya Samaj (B) Ram Krishna Mission
(C) Brahmo Samaj (D) Prathna Samaj
Ans. (C)

312. Gandhiji’s famous Quit India movement call
to the British was given in–
(A) 1943 (B) 1941 (C) 1942 (D) 1940
Ans. (C)

313. Who was the Nawab of Bengal during “Battle
of Plassey”?
(A) Mir Jafar (B) Mir Qasim
(C) Siraj-ud-duala (D) None of these
Ans. (C)

314. The only AICC session Gandhiji presided was
held at:
(A) Calcutta Madras (B) Madras
(C) Belgaum (D) Lahore
Ans. (C)

315. Which of the following pair is incorrect?
(A) Comrade – Mohammed Ali
(B) Indian Sociologist – Lala Har Dayal
(C) Young India – Lala Lajpat Rai
(D) Common Weal – Annie Besant
Ans. (C)

316. With which conspriracy case Aurobindo
Ghosh’s name is conected?
(A) Kakori Conspiracy Case
(B) Lahore Conspiracy Case
(C) Meerut Conspiracy Case
(D) Alipore Conspiracy Case
Ans. (D)

317. Who was the founder of Swatantra Party?
(A) B.G Tilak (B) Dadabhai Naoroji
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) C.Rajagopalachari
Ans. (D)

318. Arrange in chronological order:
1. Cabinet Mission 2. Cripps Mission
3. Montague-Chelmsford Reforms
4. Minto-Morley Reforms
(A) 3,2,4,1 (B) 1,2,3,4 (C) 4,3,2,1 (D) 2,3,4,1
Ans. (C)

319. Dadabhai Naroji has described his theory of
‘Drain of Wealth’ in the book.
(A) Poverty and Un–British Rule in India
(B) British Rule and its Consequences
(C) Exploitative Nature of British Rule in India
(D) Nature of British Colonial Rule
Ans. (A)

320. When was the office of District Collector
created?
(A) 1786 (B) 1772 (C) 1771 (D) 1773
Ans. (B)

321. Who established the ‘Sharda Sadan’, a school
for Indian Widows in colonial India?
(A) Mahadev Govind Ranade (B) Sarojini Naidu
(C) Dayanand Saraswati (D) Pandita Ramabai
Ans. (D)

322. Who is the founder of the concept
“Sarvodaya”?
(A) Vinobha Bhave (B) Mahatma Gandhi
(C) Jai Prakash Narayan
(D) K G Mushroowala
Ans. (B)

323. The non– cooperation movement was called
off due to-
(A) Jallianwalla Bagh Tragedy
(B) Chauri Chaura Incident
(C) Poona pact (D) Gandhi–Irwin pact
Ans. (B)

324. Wh ich Brigadier was associated with
Jallianwala Bagh tragedy?
(A) General Dyer (B) Arthur Wellesly
(C) General Harris (D) Colonel Wellesly
Ans. (A)

325. During the period of which Governor General/
Viceroy was the Indian Civi l Service
introduced?
(A) Dalhousie (B)Curzon
(C) Bentick (D) Conrnwallis
Ans. (D)

326. The Ind ia Independence Bi ll was f irst
presented in the House of Commons in London
on:
(A) August 10,1947 (B) August 1,1947
(C) July 14,1947 (D) July 4,1947
Ans. (D)

327. Who established the Sadr-Di-wani-Adalat
during the British East India Company’s rule?
(A) Wellesley (B) Warren Hastings
(C) Dalhousie (D) Cornwallis
Ans. (B)

328. The quintessence of Gandhian thought is:
(A) Satyagraha (B) Metaphysics
(C) Spiritualism (D)Moksha
Ans. (A)

329. In which pact, warm relations were established
between “Garam dal” and Naram dal” the two
groups of the Indian National Congress?
(A) Gandhi-Irwin Pact (B) Lucknow Pact
(C) Karachi agreement (D)Lahore declaration
Ans. (B)

330. The only Viceroy to be assassinated in India
was-
(A) Lord Harding (B) Lord Northbrook
(C) Lord Ellenborough (D) Lord Mayo
Ans. (D)
1972.
331. Who is the f irst female governor of
Independent India?
(A) Vijayalakshmi Pandit(B) Sharda Mukherjee
(C) Fathima Beevi (D) Sarojini Naidu
Ans. (D)

332. Who among of the following was the founder
of society called ‘Abhinav Bharat’?
(A) Lala Lajpat Rai (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Vinayak Damodar Savarkar
(D) Bipin Chandra Pal
Ans. (C)

333. Arrange the following historical events in the
chronological order of their occurrence.
I. Champaran Satyagraha
II. Partition of Bengal
III. Jallianwala Bagh Massacre
(A) I, II, III (B) II, III, I
(C) II, I, III (D) I, III, II
Ans. (C)

334. Who was the first Governor General of Bengal?
(A) Robert Clive (B) William Bentinck
(C) Warren Hasting (D) Col. Sanders
Ans. (C)

335. Who among the following played an important
role in Gadhar Movement?
124 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
(A) Shyamiji Krishna Verma
(B) Lala Hardayal (C) Bipin Chandra Pal
(D) Vishnu Ganesh Pingle
Ans. (B)

336. Who among of the following started Marathi
fortnightly newspaper ‘Bahishkrit Bharat’?
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) Vir Savarkar
(C) Vinobha Bhave (D) Lokmanya Tilak
Ans. (A)

337. Who among of the following was the Viceroy
of India when Indian University Act, 1904 was
passed?
A) Lord Dufferin B) Lord Lansdowne
C) Lord Minto D) Lord Curzon
Ans. (D)

338. ‘Satyashodhak Samaj’ was founded by whom?
A) Mahatma Gandhi (B) Jyotirao Phule
C) Dr. B. R. Ambedkar (D) Swami Vivekanand
Ans. (B)

339. Arrange the following historical events in the
chronological order of their occurrenceI. Non-Cooperation Movement
II. Civil Disobedience Movement
III. Chauri – Chaura
(A) I, II, III (B) I, III, II
(C) II, I, III (D) III, II, I
Ans. (B)

340. Who among the following has been given
honorary status among the seven wonders of
the modern world?
(A) Taj Mahal (B) Great Pyramid of Giza
(C) Petra (D) Colosseum
Ans. (B)

341. Who among the following started Bengal weekly
newspaper ‘Samvad Kaumudi’ in year 1821?
(A) Raja Ram Mohan Roy (B) Aurobindo Ghosh
(C) Ramkrishna Paramhans
(D) Debendranath Tagore
Ans. (A)

342. Siraj-ud-Daulah renamed which city as
Alinagar?
(A) Calcutta (B) Agra
(C) Ferozpur (D) Fatehpur
Ans. (A)

343. ‘Amar Shonar Bangla’ the national anthem of
Bangladesh was composed by whom?
(A) Rabindranath Tagore (B) Sarojini Naidu
(C) Surendranath Banerjee
(D) Anand Mohan Bose
Ans. (A)

344. Who is also known by the name of ‘Tiger of
Mysore’?
(A) Haidar Ali (B) Tipu Sultan
(C) Yaduraya Wodeyar (D) Krishna Devaraya
Ans. (B)

345. Set events in chronological order in which they
happened.
1. Sepoy mutiny
2. Vasco da Gama reached India
3. Babur started mughal dynasty
(A) 1, 3, 2 (B) 3, 1, 2 (C) 2, 3, 1 (D) 3, 2, 1
Ans. (C)

346. Who among the following from the first cabinet of indepenent India was responsible of
mass religious conversion?
(A) Dr. S. P. Mukherjee
(B) Dr. John Mathai
(C) Sardar Baldeve Singh
(D)Dr. B. R. Ambedkar
Ans. (D)

347. Who amidst the following great music composers was the ruler of a State?
(A) Tyagaraja
(B) Shyama Shastri
(C) Muthu Swami Diskshitar
(D) Swati Thirunal
Ans. (D)

348. Match the museum and its place:
List I : (Museum) List II : (Place)
a. Ashutosh museum 1. Mumbai
b. Prince of Wales 2. Ahmedabad
museum
c. Calico museum 3. Kolkata
d. Raja Kelkar museum 4. Pune
a b c d
(A) 2 3 4 1
(B) 3 1 2 4
(C) 4 2 1 3
(D) 1 4 3 2
Ans. (B)

349. Who was the architect of North and South
Blocks of the central Secretariat in Delhi?
(A) Sir Edward Lutyens
(B) Herbert Bakers
(C) Robert Tor Tussell
(D) Antonin Raymond
Ans. (A)

350. Which amidst the following sites/monuments
in India is NOT on the UNESCO’s list of World
Cultural Heritages?
(A) Ellora Caves
(B) Kashi Viswanath Temple
(C) Qutab Minar
(D) Manas Wild-life Sancturary
Ans. (B)

351. Correlate the UNSECO enlisted heritage sites/
monuments and their locations:
Site/Monument Location
A. Cave paintings 1. Velha Goa
B. Rock-cut shrines 2. Konark
C. Basilica of Bom Jesus 3. Ajanta
D. Sun temple 4. Ellora
A B C D
1. 1 2 2 4
2. 3 4 1 2
3. 2 3 4 1
4. 4 2 1 3
Ans. (B)

352. The film Mangal Pandey released in August
2005 deals with-
(A) Jallianwala Bagh tragedy
(B) Netaji Subash Bose’s fight against British
occupation of India
(C) The first war of Indian Independence in 1857
(D) The partition of India and Pakistan
Ans. (C)

353. When is the Independence Day of Pakistan celebrated?
(A) 15 August
(B) 4 July
(C) 16 August
(D) 14 August
Ans. (D)

126 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
354. The first Defence Minister of India was-
(A) K. M. Cariappa (B) Gopalaswami Aiyangar
(C) Baldev Singh (D) Sardar Patel
Ans. (C)

355. The first woman to become a Chief Minister
of any State in India was-
(A) Nandini Satpathy (B) Dr. J. Jayalalitha
(C) Sucheta Kripalani (D) Ms. Mayawati
Ans. (C)

356. First Indian Commander-in-Chief was-
(A) Gen. K. S. Thimayya
(B) Gen. K. M. Kariappa
(C) S. H. F. J. Manekshaw
(D) None of the above
Ans. (B)

357. Who gave the concept of Total Revolution?
(A) Jayaprakash Narayan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Karl Marx (D) Lenin
Ans. (A)

358. In 1918, Mahatma Gandhi went to _________
to organise a satyagraha movement amongst
cotton mill workers.
(A) Madras (B) Bombay
(C) Surat (D)Ahmedabad
Ans: (D)

359. Murshid Quli Khan, Alivardi Khan and
Sirajuddaullah were all nawabs of _________?
(A) Lucknow (B) Varanasi
(C) Hyderabad (D) Bengal
Ans:(D)

360. Mahatma Gandhi in 1919 decided to launch a nationwide satyagraha against the proposed ________.
(A) Simon Commission (B) Rowlatt Act
(C) Salt Act (D) Pitt’s India Act
Ans: (B)

361. After the defeat at Plassey, Sirajuddaullah was
assassinated and ________ was made the nawab.
(A) Mir Jafar (B) Mir Qasim
(C) Haider Ali (D) Tipu Sultan
Ans: (A)

362. Name the Commission that came to India in
1928 to reform India’s constitutional system.
(A) Rowaltt Act (B) Pitt’s India Act
(C) Partition of Bengal (D) Simmon Commission
Ans: (D)

363. In 1916 Mahatma Gandhi travelled to
________ to inspire the peasants to struggle
against the oppressive plantation system.
(A) Dandi (B) Sabarmati
(C) Champaran (D) Chauri Chaura
Ans: (C)

364. Mahatma Gandhi returned to India from
______________ in January 1915.
(A) South Africa (B) England
(C) USA (D) Russia
Ans: (A)

365. During their rule the British persuaded or
forced cultivators in Bengal to grow __________.
(A) Jute (B) Tea
(C) Sugarcane (D) Wheat
Ans: (A)

366. Which of the following was a leader of the Hindustan
Socialist Republican Army founded in 1928?
(A) Khudiram Bose (B) Bhagat Singh
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) Subhash Chandra Bose
Ans: (C)

367. For how many days did Mahatma Gandhi’s
volunteers of the Salt satyagraha walked?
(A) 24 (B) 36 (C) 12 (D) 6
Ans: (A)

368. During their rule the British persuaded or
forced cultivators in Assam to grow __________.
(A) Jute (B) Tea
(C) Sugarcane (D) Wheat
Ans: (B)

369. Where was the ‘Azad Hind Fauj’ founded?
(A) Singapore (B) Thailand
(C) Britain (D) Italy
Ans: (A)

370. Who was the founder of the Ghadar Party?
(A) Basant Kumar Biswas
(B) Sohan Singh Bhakna
(C) Ram Prasad Bismil (D) Bhagat Singh
Ans: (B)

371. Who was given the title of “The Ambassador of
Hindu – Muslim Unity” for being the architect
and mastermind of the historic Lucknow Pact?
(A) Sir Sayyid Ahmad Khan (B) Fazl-ul-Haq
(C) Sayyid Mohammad Sharfuddin Quadri
(D) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (D)

372. Which one is the correct chronological order
of the following events?
I. Quit India Movement II. Shimla Conference
III. Poona Pact IV. Cabinet Mission
(A) II, IV, I, III (B) III, IV,II, I
(C) III, I, II, IV (D) IV, II, III, I
Ans: (C)

373. Who was the founder of Banaras Hindu
University?
(A) Sukumar Dutt (B) Madan Mohan Malviya
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Motilal Nehru
Ans: (B)

374. Match the following
Social Reform Founder
Movement
1. Arya Samaj a. Raja Ram Mohan Roy
2. Brahmo Samaj b. Dayanand Saraswati
3. Veda Samaj c. Atmaram Panduranga
4. Prarthna Samaj d. Keshab Chandra Sen
and K. Sridharalu Naidu
(A) 1-b , 2 -a, 3-c , 4-d (B) 1-b , 2-a , 3-d , 4-c
(C) 1-a , 2-b , 3-d , 4-c (D) 1-b , 2-d , 3-a , 4-c
Ans:(B)

375. Who shot dead John Saunders on 17th
December 1928?
(A) Bhagat Singh (B) Mangal Pandey
(C) Sukhdev (D) Bipin Chandra Pal Singh
Ans: (A)

376. Sardar Vallabhbai Patel was the leader of
_______.
(A) Bhoodan Movement (B) Rowlatt Satyagraha
(C) Bardoli Satyagraha (D) Swadeshi Movement
Ans: (C)

377. Which Governor General abolished the ‘Sati
System’ in India?
(A) Lord Canning (B) Lord Ripon
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Dalhousie
Ans: (C)

Leave a Comment