Bhakti Movement related questions

1. Select the correct order-
(A) Nizamuddin Auliya, Kabir, Mirabai, Tulsidas
(B) Mirabai, Kabir Niza-muddin Auliya, Tulsidas
(C) Kabir, Nizamuddin Auliya, Tulsidas, Mirabai
(D) Tulsidas, Mirabai, Kabir, Nizamuddin Auliya
Ans.(A)

2. Which of the following is associated with Sufi
saints?
(A) Tripitaka (B) Dakhma
(C) Khanjah (D) Synagogue
Ans.(C)

3. Which of the following aspects is not common
to both Bhakti movement and Sufi movement?
(A) Personal love for God
(B) Worship of idols
(C) Mysticism (D) Visit to holy shrines
Ans.(B)

4. Who was the greatest Bhakt i poet of
Maharasthra?
(A) Ramdas (B) Tukaram
(C) Namdeva (D) Eknath
Ans. (B)

17th century. He composed the famous ‘Abhanga poetry’.
5. The famous Bhakti Saint who be longed to the
royal family of Mewar was-
(A) Chaitanya (B) Andal
(C) Meerabai (D) Ramabai
Ans. (C)

6. The first Bhakti Movement was organised by-
(A) Nanak (B) Meera
(C) Ramdas (D) Ramanujacharya
Ans. (D)

7. The Sufi saint who maintained that devotional
music was one way of moving closer to God was-
(A) Muin-ud-din-Chisti
(B) Baba Farid
(C) Saiyid Mummed
(D) Shah Alam Bukhari
Ans. (B)

8. The Bhakti cult spread in Maharashtra with the
teaching of-
(A) Sant Tukaram
(B) Sant Jnanesvar
(C) Samarth Guru Ramdas
(D) Chaitanya Mahaprabhu
Ans. (A)

9. What is meant by a ‘Pir’ in the Sufi tradition?
(A) The Supreme God
(B) The Guru of the Sufis
(C) The greatest of all Sufi saints
(D) The orthodox teacher who contests the Sufi
beliefs
Ans. (B)

Leave a Comment