Art & Culture related questions

1. Alberuni came to India with-
(A) Mahmud of Ghazni (B) Alexander
(C) Babur (D) Tamur
Ans.(A)

3. Who built the Khajuraho temples?
(A) Holkars (B) Sindias
(C) Bundela Rajputs (D) Chandela Rajtuts
Ans.(D)

4. Which of the following architectural wonders
was not constructed in the 12th Century A.D.?
(A) Sun-temple of Konark
(B) Temple of Khajuraho
(C) Angkor Vat (D) Notre Dam, the Paris
Ans.(A)

5. Where was saint kabir born?
(A) Delhi (B) Varanasi
(C) Mathura (D) Hyderabad
Ans.(B)

6. Which of the following languages was in vogue
during Mughal period in the courts of India?
(A) French (B) Persian
(C) Portugese (D) Arabic
Art & Culture
Chapter-08
Ans.(B)

7. Which Sufi’s dargah is at Ajmer?
(A) Baba Farid (B) Qutb-din Bakhtiyar Kaki
(C) Moinuddin Chisti (D) Khwaja Bahuddin
Ans.(C)

8. Who was the architect who designed “Taj
Mahal?
(A) Mohammad Hussain
(B) Ustad Ahmad Lahauri
(C) Shah-Isa (D) Ismail
Ans.(B)

9. The Assam State derives its name from that of
a tribe that conquered the region. Where did
the tribesmen come from?
(A) Tibet (B) Mongolia
(C) Burma (Now Myammar)
(D) Siam (now Thailand)
Ans.(D)

10. Ranthambhor was-
(A) A Mughal palace (B) A Rajput fort
(C) Capital of the khaljis
(D) A Buddist pilgrimage centre
Ans.(B)

11. The foreign traveller who visited India during
the Mughal Period and who left us and expert’s
description of the Peacok Throne, was-
(A) Geronimo Verroneo
(B) ‘Omrah’ Danishmand khan
(C) Travernier
(D) Austinof Bordeaux
Ans. (C)

12. Which one of the following Mughal buildings
is said to possess the unique feature of breing
exactly equal in length and breath?
(A) Agra Fort (B) Red Fort
(C) Taj Mahal (D) Buland Darwaza
Ans. (C)

13. The Qutub Minar was completed by the famous
ruler
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Iltutmish
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Alauddin Khilji
Ans. (B)

14. Who wrote Akbarnama?
(A) Akbar (B) Birbal
(C) Abul Fazal (D) Bhagavan Das
Ans. (C)

15. The first Indian Hindi Scholar of the Mughal
period was-
(A) Malik Muhammad Jayasi
(B) Abdur Rahim
(C) Mulla Wajhi
(D) Chand Bardai
Ans. (A)

16. Who translated Ramayana into Persian?
(A) Abul Fazl (B) Badauni
(C) Abdul Latif (D) Isar Das
Ans. (B)

17. The famous Peacock Throne of Shah Jahan was
taken away in 1739 by-
(A) Afghan invader Ahmed Shah Abdali
(B) Persian invader Nadir Shah
(C) Mongol invader Chengiz Khan
(D) British East India Company
Ans. (B)

18. Who was the Guru of Kabir?
(A) Ramanuja (B) Ramananda
(C) Vallabhacharya (D) Namadeva
Ans. (B)

19. The reputed musician duo, Tansen and Baiju
Bawra, flourished during the reign of –
(A) Jahangir (B) Bahadur Shah Zafar
(C) Akbar (D) Shah Jahan
Ans. (C)

20. Where is the Bada Imambara located?
(A) Agra (B) Lucknow
(C) Patna (D) Allahabad
Ans. (B)

21. “Quwwat-ul-Islam” Mosque was built by
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) Iltutmish
(D) Mohammad Adilshah
Ans. (A)

22. Which of the following was built by Akbar to
commemorate his conquest of Khandesh in
Gujarat?
(A) Bada Imambara (B) Buland Darwaza
(C) Jama Masjid (D) Siddi Bashir
Ans. (B)

90 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
23. The court language of the Delhi Sultanate was
(A) Urdu (B) Persian
(C) Hindi (D) Arabic
Ans. (B)

24. Name the language that was designated as the
‘Camp Language’ during the Medieval Period
(A) Sanskrit (B) Pali
(C) Hindi (D) Urdu
Ans. (D)

25. Which one is not situated at Fatehpur Sikri?
(A) The Panch Mahal (B) Moti Masjid
(C) Tomb of Salim Chishti (D) The Moriam Palace
Ans.(B)

26. Who was the author of Gita Govinda?
(A) Jayadeva (B) Kalhana
(C) Kalidasa (D) Raja Rao
Ans. (A)

27. The Sultans of which dynasty ruled for the longest time?
(A) Khilji dynasty (B) Tughlaq dynasty
(C) Slave dynasty (D) Lodi dynasty
Ans. (B)

28. Qutub Minar, as we find at present, was finally
re-built by-
(A) Balban (B) Ala-ud-din Khilji
(C) Sikandar Lodi (D) Firoz Tughlaq
Ans. (D)

29. What was the offical language of the Sultanate?
(A) Persian (B) Urdu
(C) Arabic (D) Hindi
Ans. (A)

30. In which of the following towns is “Moti Masjid”
situated?
(A) Agra (B) Jaipur
(C) Lahore (D) Ahmedabad
Ans. (A)

31. Which of the following Mughal emperors is
credited with composition of Hindi songs?
(A) Babar (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Shahjehan
Ans. (C)

32. Rajatarangini was written by
(A) Kalhana (B) Alberuni
(c) Harsha Vardhana (D) Kautilya
Ans. (A)

33. Which one of the following monuments in Delhi
is not included as a World Heritage Site?
(A) Red Fort (B) Humayun’s Tomb
(C) Qutub Minar (D) Jantar Mantar
Ans. (D)

34. Bibi-Ka-Maqbara is located in India at-
(A) Fatehpur Sikri (B) Aurangabad
(C) Hyderabad (D) Jaunpur
Ans. (B)

35. Who among the following was known as the ‘Parrot of India’?
(A) Hussain Shah (B) Amir Khusro
(C) Barbak Shah (D) Nanak
Ans. (B)

36. The tomb of Jahangir was built at-
(A) Gujrat (B) Delhi
(C) Lahore (D) Agra
Ans. (C)

37. Which of the following forts was not built by
Akbar?
(A) Gwalior Fort (B) Agra Fort
(C) Lahore Fort (D) Allahabad Fort
Ans. (A)

38. Bijapur is known for its-
(A) Sever drought condition
(B) Gol Gumbaz (C) Heavy rainfall
(D) Statue of Gomateswara
Ans. (B)

39. The TajMahal is called a dream in marble’.
Which monument is called as ‘a dream of stone?
(A) The Rang Mahal (B) The PanchMahal.
(C) The Red Fort (D) The Bahai temple
Ans. (B)

40. Akbar’s tomb is located at which of the following
places?
(A) Sikandara (B) Agra
(C) Fatehpursikri (D) Allahabad
Ans. (A)

41. Shah Jahan built Taj Mahal in memory of
___________.
(A) Ruqayya Sultan Begum (B) Jodha Bai
(C) Mumtaz Mahal (D) Nur Jahan
Ans. (C)

42. Bibi Ka Maqbara was built by-
(A) Humayun (B) Azam Shah
(C) Babur (D) Aurangzeb
Ans. (D)

43. Name the poet who wrote “Prithviraj Raso”, a
poem describing Prithviraj Chauhan’s life-
(A) Vir Siroja (B) Chand Bardai
(C) Meerja Umed (D) Nur Fateh
Ans. (B)

44. Ranthambhore Fort is in-
(A) Maharashtra (B) Orissa
(C) Rajasthan (D) Sikkim
Ans. (C)

45. Chandragiri Fort is a historical fort, built in
the 11th century. It is located in-
(A) Karnataka (B) Maharashtra
(C) Madhta Pradesh (D) Andhra Pradesh
Ans. (D)

46. Agra Fort was built by-
(A) Humayun (B) Akbar
(C) Babur (D) Aurangzeb
Ans. (B)

47. Jantar Mantar is in-
(A) Rajasthan (B) Assam
(C) Bihar (D) Gujrat
Ans. (A)

48. Ramcharitmanas is an epic poem written in
which language ?
(A) Santali (B) Munda
(C) Awadhi (D) Sanskrit
Ans. (C)

49. Who built Hawa Mahal?
(A) Guru Ramdas (B) Maharaja Pratap Singh
(C) Rabindra Nath Tagore (D) British Govt
Ans. (B)

92 History Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd
50. Humayun’s Tomb was built by_____.
(A) Humayun (B) Hamida Banu Begum
(C) Babur (D) Akbar
Ans. (B)

51. Who built Jodhpur Fort?
(A) Guru Ramdas (B) Shahjahan
(C) Rao Jodhaji (D) Mahatma Gandhi
Ans. (C)

52. Which world heritage site comprises of the
tomb of Iltutmish?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar (D) Red Fort Complex
Ans. (C)

53. Which world heritage site comprises of the Alai
Darwaza Gate?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar (D) Red Fort Complex
Ans. (C)

54. Which world Heritage Monument has been
acclaimed as the ”Necropolis of the Mughal
dynasty”?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar (d) Red Fort Complex
Ans. (A)

55. Moti Masjid is situated in which of these World
Heritage Sites?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar (D) Red Fort Complex
Ans. (D)

56. Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is
situated in?
(A) Humayun’s Tomb (B) Fatehpur Sikri
(C) Gwalior Fort (D) Agra Fort
Ans. (B)

57. Khas Mahal and the Shish Mahal are built in
which World Heritage Monument?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar
(D) Agra Fort
Ans. (D)

58. Diwan -i-Khas is in which of these monuments?
(A) Humayun’s Tomb
(B) Mahabodhi Temple Complex
(C) Qutub Minar (D) Red Fort Complex
Ans. (D)

59. Buland Darwaza is the main entrance to the
palace at:
(A) Amer Fort (B) Gwalior Fort
(C) Fatehpur Sikri (D) Agra Fort
Ans. (C)

60. Jama Masjid is situated in which of these World
Heritage Sites?
(A) Fatehpur Sikri (B) Humayun’s Tomb
(C) Qutub Minar (D) Agra Fort
Ans. (A)

61. The Biography of Humayun was written by
___________.
(A) Nur Jahan (B) Jodha
(C) Anarkali (D) Gulbadan Begum
Ans. (D)

62. Which was the first garden tomb in the Indian
subcontinent?
(A) Tomb of Jahangir (B) Humayun’s Tomb
(C) Taj Mahal (D) Tomb of Muhammad Iqbal
Ans. (B)

63. Which world Heritage Site is built on the right
bank of the Yamuna River?
(A) Taj Mahal (B) Hawa Mahal
(C) Humayun’s Tomb
(D) Mahabodhi Temple Complex
Ans. (A)

64. Who built Jama Masjid?
(A) Guru Ramdas (B) Shah Jahan
(C) Rao Jodhaji (D) Mahatma Gandhi
Ans. (B)